Discursul lui Vladimir Putin înainte de alegeri – Ajutoare în bani pentru ruși. Specialist: „Nimic deosebit aici, doar o colecție de sloganuri”

Discursul lui Vladimir Putin înainte de alegeri - Ajutoare în bani pentru ruși. Specialist: „Nimic deosebit aici, doar o colecție de sloganuri”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Președintele rus Vladimir Putin a promis, în discursul său privind starea națiunii, ajutoare în bani pentru fiecare copil de vârstă școlară și pentru femeile însărcinate. Se întâmplă cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Duma de Stat, când partidul Rusia Unită se află la cel mai scăzut nivel de încredere de la anexarea Crimeei, scrie Jake Cordell, într-un articol pentru The Moscow Times.

Rusia: Vladimir Putin aruncă cu promisiuni înainte de alegeri

În discursul lui Vladimir Putin privind starea națiunii, problemele de politică externă aproape că au lipsit, dar promisiunile către populație au curs valuri.

„Scopul principal e să asigurăm creșterea veniturilor populației”, a declarat Putin în fața parlamentarilor și guvernatorilor regionali.

Vladimir Putin a vorbit despre este un ajutor financiar de 10.000 de ruble pentru fiecare copil de vârstă școlară. Banii ar urma să fie acordați în august, adică fix cu o lună înainte de alegeri.

Putin a mai promis ajutoare financiare pentru părinții care își cresc singuri copiii – 5.650 de ruble pe lună, și 6.350 ruble pe lună pentru femeile însărcinate, care au venituri reduse.

În total, pachetul de măsuri anunțat de Putin va costa guvernul rus 400 de miliarde de ruble în următorii doi ani, a spus ministrul rus de Finanțe. Asta înseamnă doar 0,2% din PIB-ul anual al țării.

„Nu-i nimic deosebit aici. E doar o colecție oarecare de sloganuri și promisiuni”, a declarat Vladislav Inozemtsev, directorul Centrului pentru Studii Post-Industriale.

„Nu avem despre ce vorbi. Măsurile sunt binevenite, dar nesemnificative. 0,2% din PIB înseamnă o eroare de rotunjire pentru bugetul federal”, a spus și economistul Sergei Guriev, profesor la Universitatea Science Po din Franța.

Rusia Unită, partidul de guvernământ, e la cel mai mic nivel de încredere după anexarea Crimeei. Nivelul de trai e în scădere continuă de opt ani, iar la asta s-a adăugat și pandemia de coronavirus.

Pe acest fundal, susținătorii lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vadimir Putin, aflat acum în detenție, îndeamnă oamenii să voteze candidatul care are cele mai mari șanse împotriva candidatului Rusia Unită, indiferent din ce partid provine acesta.