Discuție telefonică Zelenski-Erdogan care marchează rolul cheie al Turciei în politicile Mării Negre

Discuție telefonică Zelenski-Erdogan care marchează rolul cheie al Turciei în politicile Mării Negre
Foto: Hepta/DPA Images.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut recent o convorbire telefonică cu președintele Turciei, Recep Erdogan, conform unui comunicat oficial.

Liderii celor două statelor au abordat mai multe teme printre care găzduirea în Turcia a eroilor care au luptat la Azovstal, condițiile de la centrala nucleară de la Zaporojie, sau tranzitul de cereale prin Marea Neagră.

Referendumurile ilegitime, condamnate de Ankara

Tot în cuprinsul convorbirii dintre cei doi șefi de state, partea ucraineană a mulțumit oficialului de la Ankara pentru condamnarea referendumurilor ilegitime realizate de Kremlin în zonele ocupate din Ucraina.

“Scopul referendumurilor ilegale pe care Rusia le-a organizat în teritoriile ocupate ale Ucrainei este anexarea de noi teritorii ucrainene. Comunitatea mondială trebuie să dea cel mai dur răspuns posibil la acțiunile Rusiei”, a transmis Zelenski.

Erdogan a asigurat găzduirea în Turcia a eroilor ucraineni eliberați recent

Șeful statului vecin a apreciat rolul Turciei în organizarea recentului schimb de prizonieri de război precum și în oferirea de adăpost pe teritoriul său a comandanților ucraineni de la Azovstal.

Liderul turc a dat asigurări asupra condițiilor necesare pentru găzduirea unor militari ucraineni care au luptat eroic la Azovstal eliberați recent în timpul unui schimb de prizonieri cu Moscova, precum și pentru rudele care îi vor vizita în Turcia.

Liderul de la Kiev a mulțumit părții turce pentru sprijinul său de neclintit pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, care a fost confirmat, în special, în discursul președintelui Turciei la deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

Turcia, rol esențial în tranzitul de cereale de la Marea Neagră

În timpul conversației telefonice a fost apreciat rolul-cheie al Turciei în organizarea oragnizarea exportului de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră; de la inițiativa Ankarei, 235 de nave cu 5,4 milioane de tone de produse agricole pentru țările din Asia, Europa și Africa au părăsit porturile ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Din mesajul Ursulei von der Leyen a fost eliminat fragmentul cu bilanțul deceselor civile și militare din Ucraina. Pe contul de Twitter al președintei Comisiei Europene a fost postat un nou mesaj video
19:00 - Franța, campioana mondială, a fost răpusă de Tunisia! Danemarca, eliminată din competiție! Grupa D s-a încheiat cu două surprize uriașe
18:35 - Pele a fost transportat la spital! Care ar fi starea fostului mare fotbalist și ce a spus fiica sa
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului