Dispute între SUA și UE pe marginea prețurile la GNL. Americanii acuză inclusiv revânzarea gazelor de către anumite firme europene

Dispute între SUA și UE pe marginea prețurile la GNL. Americanii acuză inclusiv revânzarea gazelor de către anumite firme europene
Statele europene depun eforturi pentru a cumpăra cantități tot mai mari de GNL, care să înlocuiască gazul rusesc. Foto: Hepta - Zuma Press / Rossi/Errebi

SUA au respins acuzațiile liderilor europeni că ar profita de pe urma vânzării la prețuri ridicate a gazului natural lichefiat (GNL).

Un reprezentant al guvernului care a explicat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă, relatează dpa.

Oficial SUA: câteva companii europene revând gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni

Liderii europeni reclamă prețul mare al gazelor naturale insistând ca UE să impună un plafon de preț pentru toate importurile, indiferent de origine.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat prin intermediul unor contracte pe termen lung de companii străine care comercializează energie, a declarat oficialul american, referindu-se la câteva companii europene care revând ulterior gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni.

Statele Unite dau vina pe Putin: „Creșterea prețului la gaze în Europa este cauzată de invazia lui Putin în Ucraina și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei, punct”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC) al lui Biden.

Exporturile din SUA către Europa „au crescut spectaculos și au permis Europei să își diversifice aprovizionarea de la Rusia”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al NSC.

Germania, Franța și alte țări UE, nemulțumite de prețul gazelor americane

Președintele Franței a acuzat Statele Unite de un „dublu standard” la diferența dintre prețul la care gazele naturale lichefiate din SUA și cele care se vând în Europa:

„Economia nord-americană face alegeri de dragul atractivității, ceea ce eu respect, dar ele creează un dublu standard”, a spus Macron, adăugând, de asemenea, că „ei permit ajutoare de stat care merg până la 80% în unele sectoare, în timp ce aici sunt interzise – se ajunge la un dublu standard.”

Alături de Macron, alți 15 lideri europeni și-au exprimat nemulțumirea și au insistat ca UE să impună un plafon de preț pentru toate importurile de gaze naturale, indiferent de origine.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a făcut apel la Washington să răspundă preocupărilor europene: „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a declarat pentru POLITICO.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe