Dmitro Kuleba, despre „momentul decisiv” în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei: „Am rezistat mult mai mult decât se putea aştepta oricine”

Dmitro Kuleba, despre „momentul decisiv” în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei: „Am rezistat mult mai mult decât se putea aştepta oricine”
Dmitro Kuleba, despre „momentul decisiv” în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei: „Am rezistat mult mai mult decât se putea aştepta oricine”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a transmis că „’momentul decisiv’ în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei a venit în 26 aprilie, adică la peste două luni de la invazia rusă, în contextul întâlnirii ministrului ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov cu omologul său american Lloyd Austin şi cu șefii de state majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley, la baza Ramstein din Germania, unde SUA i-au convins pe aliaţii europeni să ofere Kievului arme ale NATO”, potrivit Politico.

„Partenerii Ucrainei au fost reticenţi”, a mai spus Dmitro Kuleba.

Kuleba: Oamenilor le plac poveştile de succes

„’Momentul decisiv’ în care Occidentul a decis să furnizeze ucrainenilor armament modern a venit în mare parte datorită victoriilor militare ale Ucrainei.

Astfel, la două luni după izbucnirea războiului, pe 26 aprilie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi Mark Milley s-au întâlnit cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, la baza Ramstein din Germania, unde SUA i-au convins pe aliaţii europeni să ”treacă de la armele sovietice la cele ale NATO”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

„Oamenilor le plac poveştile de succes, iar noi avem o poveste de succes, deoarece am rezistat mult mai mult decât se putea aştepta oricine”, a spus Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că el consideră că dacă Statele Unite şi alţi aliaţi occidentali ar fi avut mai multă încredere în Kiev şi ar fi livrat armele cerute de Ucraina în lunile dinaintea invaziei Rusiei de la sfârşitul lunii februarie, mii de vieţi ar fi putut fi salvate.

„Partenerii noştri au fost reticenţi”, a afirmat Kuleba.

Kuleba: I-am permis lui Putin să câştige ceea ce nu ar trebui să aibă

Ministrul ucrainean de Externe consideră că aliaţii nu erau convinşi că forţele ucrainene vor rezista mai mult de câteva săptămâni împotriva Armatei Rusiei. El a redat o conversaţie pe care a avut-o în primele zile ale războiului cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„I-am spus că poate în sfârşit este timpul să ofere Ucrainei sisteme de rachete sol-aer de tip Patriot”, a spus Kuleba.

Totodată, Antony Blinken a răspuns că: „Va dura cel puţin două, trei luni pentru a instrui soldaţii ucraineni să le folosească”.

După cum a recunoscut Kuleba, niciunul dintre ei nu şi-a închipuit că războiul se va prelungi atât de mult.

„Dar dacă am fi fost ascultaţi de la bun început că avem nevoie să primim toate acele arme, dacă nu ar fi trebuit să petrecem ore şi zile explicând partenerilor din Europa şi din Statele Unite de ce avem nevoie în mod specific de o anumită armă şi nu de alta, am fi primit toate aceste arme până acum. Am fi instruit toţi oamenii, iar situaţia de pe teren ar fi fost mult diferită, ar fi fost mult mai bună”, a subliniat Dmitro Kuleba.

„În această privinţă am pierdut cu toţii timpul şi i-am permis lui Putin să câştige ceea ce nu ar trebui să aibă”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina