Dominique Strauss-Kahn va fi anchetat pentru fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo în 2010

Dominique Strauss-Kahn va fi anchetat pentru fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo în 2010
Dominique Strauss-Kahn va fi anchetat, în calitate de fost director FMI, sub suspiciunea de fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo în 2010, în defavoarea unui investitor din Cannes, care a depus plângere...

Dominique Strauss-Kahn va fi anchetat, în calitate de fost director FMI, sub suspiciunea de fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo în 2010, în defavoarea unui investitor din Cannes, care a depus plângere în acest sens, relatează AFP.

Cazul vizează condiţiile în care datoria statului Congo a fost ştearsă în 2010 în cadrul iniţiativei în favoarea statelor sărace foarte îndatorate (PPTE) la FMI şi Banca Mondială.

Una dintre condiţiile acestei ştergeri a datoriilor era ca statul african să îşi fi soluţionat, în prealabil, datorii comerciale private, printe care şi cea faţă de reclamant. Însă, în opinia acestuia, documente falsificate depuse la FMI ar fi făcut ca această creanţă să dispară.

Potrivit unei surse apropiată de dosar, există suspiciuni „cu privire la complicitatea autorităţilor congoleze. Există anomalii pentru care nu au existat niciodată explicaţii”. „Pornind de aici, orice ipoteză este deschisă. Însă dosarul pune o problemă de imputabilitate. Directorul FMI are o imunitate, dar care nu acoperă toţi agenţii şi decidenţii instituţiei”, se arată în sursa citată.