Donald Trump ameninţă Marea Britanie cu limitarea informaţiilor clasificate din cauza Huawei

Donald Trump ameninţă Marea Britanie cu limitarea informaţiilor clasificate din cauza Huawei
Sursă foto: hepta.ro

Preşedintele american, Donald Trump, intenţionează să informeze Marea Britanie că ar putea limita procesul de schimb de informaţii clasificate în situaţia în care Londra vă continua să permită gigantului chinez Huawei să îi construiască reţeaua de telefonie mobilă 5G, relatează Financial Times.

Avertismentul lui Donald Trump ar fi venit după ce diplomaţii americani nu ar fi reuşit să convingă partea britanică să limiteze implicarea companiei Huawei în procesul de construire a reţelei britanice 5G.

Asta deşi, recent, doi giganți ai sectorului de telecomunicații britanic au suspendat relațiile cu chinezii de la Huawei, tocmai din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite în urma suspiciunilor că producătorul chinez ar întreprinde acțiuni de spionaj în favoarea Guvernului de la Beijing.

Foto: Melania Trump, Donald Trump și Theresa May (sursă foto: hepta.ro)

Când ar urma Donald Trump să transmită avertismentul părţii britanice

În luna iunie, preşedintele Donald Trump va efectua o vizită de trei zile în Regatul Unit, în cadrul căreia vă avea şi o întâlnire cu premierul britanic Theresa May. Cu acea ocazie, el ar urma să facă anunţul în persoană.

„Preşedintele se pregăteşte să repete mesajul conform căruia implicarea chineză în 5G ar putea reprezenta un pericol semnificativ pentru cooperarea serviciilor de informaţii americane și britanice”, a precizat o sursă apropiată lui Donald Trump pentru Financial Times.

Scandalul Huawei a început în 2018, atunci când Statele Unite a publicat mai multe rapoarte din care rezultă faptul că gigantul chinez ar întreprinde acțiuni de spionaj în favoarea Guvernului de la Beijing. Huawei a negat, însă, orice acuzaţie de acest gen. Cu toate acestea, mai multe ţări au limitat deja accesul companiei chineze la reţelele lor de telefonie mobilă.

Potrivit legislaţiei chineze, companiile de tehnologie sunt obligate să coopereze cu regimul comunist de la Beijing pe partea de securitate.

Tags: