Donald Trump "calul troian" al lui Putin? Legăturile și afacerile candidatului republican cu Rusia

Donald Trump "calul troian" al lui Putin? Legăturile și afacerile candidatului republican cu Rusia
Foto: bbc.com

După destrămarea Uniunii Sovietice, acum 25 de ani, Rusia, ca o adevărată moştenitoare a regimului simbolizat de seceră şi ciocan, a continuat lupta pentru supremaţie cu Europa şi Statele Unite, doi rivali tradiţionali. Mai timidă sub primul preşedinte rus Boris Elţîn, ea a luat avânt la sfârşitul anilor ’90, odată cu instalarea la putere a fostului spion Vladimir Putin.

Rusia lui Putin a stabilit şi întreţinut generos contacte cu partide europene, atât de dreapta, cât şi de stânga, conduse de lideri populişti şi excentrici. Ataka (extrema dreaptă) din Bulgaria, Frontul Naţional (extrema dreaptă) din Franţa, Jobbik (radical naţionalist) din Ungaria sau Zorii Aurii (ultranaţionalist) din Grecia sunt doar câteva dintre partidele europene atrase în mrejele Kremlinului.

Toţi prietenii europeni ai lui Putin au ceva în comun, şi anume discursul anti-UE, anti-NATO şi pro-Rusia.

Peste Atlantic, miliardarul Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie din partea Partidului Republican, s-a erijat deja într-un pion important al eforturilor Kremlinului de a destabiliza Occidentul, scrie Adevărul.

Excentricul miliardar din New York şi-a exprimat în mod repetat admiraţia faţă de Putin şi poziţiile anti-establishment care, de altfel, coincid cu cele ale Moscovei. Dacă Putin merită dat ca exemplu pentru că a „reconstruit Rusia“ şi un „As în materie de leadership“, NATO este o organizaţie „învechită“ în opinia lui Trump.

După apariţia unor dezvăluiri despre piratarea serverelor Comitetului Naţional Democrat şi ale Fundaţiei Clinton de către serviciile ruseşti în scopul sustragerii unor informaţii legate de Donald Trump şi alţi foşti candidaţi la alegerile prezidenţiale americane, RT, un instrument mediatic al Moscovei, a răspuns în stilu-i caracteristic: „Atacurile continue ale presei contra lui Trump arată că democraţia americană este o farsă“. Articolele de acest gen nu sunt puţine.

"Există dovezi că actori ai statului rus au spart DNC (Democratic National Committee), au furat emailurile şi sunt experţi care spun că au scurs aceste emailuri cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump“, a declarat Roby Mook, managerul de campanie al lui Hillary Clinton pentru CNN într-un interviu difuzat duminică: „Nu cred că este o coincidenţă că aceste emailuri au fost publicate în ajunul convenţiei noastre de aici."

Primele contacte între Donald Trump şi Moscova datează încă de pe vremea Uniunii Sovietice. În 1987, el a călătorit la Moscova şi Leningrad (acum Sankt Petersburg, n. red.) la invitaţia conducătorilor de acolo, care intenţionau să construiască imobile de lux pentru a răspunde noului apetit al puterii sovietice în cursa sa de întrecere cu Occidentul. „Ideea de a construi două monumente în Uniunea Sovietică i-a excitat imaginaţia“, scria la acea vreme Newsweek referitor la vizita magnatului imobiliar peste Cortina de Fier.

„Piaţa rusească este atractivă pentru mine“, s-a lăudat într-o zi Trump. „Rusia este una dintre cele mai bune ţări din lume pentru investiţii“, a revenit el asupra acestei idei într-o altă zi.

Deşi, după destrămarea Uniunii Sovietice, miliardarul american şi-a înmulţit contactele la Moscova, stabilind legături cu politicieni, oameni de afaceri şi chiar cu mafioţi pentru a-şi realiza des clamatul vis: un proiect imobiliar de anvergură în Rusia, toate proiectele sale în acest sens, cinci la număr, au eşuat. Dacă „cea mai frumoasă clădire rezidenţială din Moscova“, care era prevăzută cu patinoar, club privat şi centru de relaxare şi tratament, a rămas la stadiul de proiect, cel puţin Donald Trump şi-a cinstit prietenii ruşi cu votcă din linia TrumpSuperPremium şi cu organizarea concursului Miss Universe la Moscova, în 2013.

Înainte de Convenţia Naţională a Republicanilor, Donald Trump a definit interesele globale ale Statelor Unite în termeni puri economici. Rolul Washingtonului ca păstrător al păcii, ca forţă de disuasiune nucleară în faţa unor adversari precum Coreea de Nord, ca susţinător al drepturilor omului şi ca garant al graniţelor aliaţilor au fost desfiinţate rapid de omul de afaceri, care le-a analizat numai prin prisma beneficiului economic pentru ţara sa.

„Nu pot decât să îmi imaginez cum se simt aliaţii noştri din NATO, în special ţările baltice, atunci când citesc aceste comentarii ale lui Trump. Sunt sigur în proporţie de 100% cum se simte preşedintele rus Putin – un om foarte fericit“, a comentat senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham, unul dintre cei mai respectaţi experţi în politică externă din Partidul Republican.