Ţările baltice sfidează Rusia. Apel la Trump: „Este important ca trupele americane să se afle AICI”

Ţările baltice sfidează Rusia. Apel la Trump: Este important ca trupele americane să se afle AICI

Relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au deteriorat în ultima perioadă, mai ales pe fondul scandalului generat de asasinarea fostului spion rus Serghei Skripal şi a expulzărilor reciproce de diplomaţi.

Preşedintele american, Donald Trump, îi va primi marţi la Casa Albă pe liderii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, pentru a marca centenarul independenţei celor trei ţări, într-un moment în care Washingtonul pare să-şi înăsprească poziţia faţă de Moscova.

Cu această ocazie, liderii ţărilor baltice – preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, omologii săi estonian Kersti Kaljulaid şi leton Raimonds Vejonis – îi vor cere liderului de la Casa Albă să le trimită mai mulţi soldaţi şi să întărească apărarea americană pe flancul estic al NATO, potrivit unor oficiali ai acestor ţări, citaţi de AFP.

Un înalt responsabil lituanian a declarat sub protecţia anonimatului că ţările baltice vor cere SUA să le trimită mai frecvent baterii de rachete antirachete Patriot pentru exerciţii militare. Ele vor, de asemenea, să facă parte din scutul antirachetă al NATO în Europa.
„Sper că SUA şi alţi aliaţi înţeleg că spaţiul aerian al ţărilor baltice trebuie să fie mai bine păzit şi apărat”, a declarat Dalia Grybauskaite pentru postul de radio public LRT, în ajunul vizitei. „Este important ca trupele americane să se afle în rotaţie permanentă în toate ţările baltice”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Anul trecut, NATO a desfăşurat patru batalioane multinaţionale în Polonia şi în cele trei ţări baltice, pentru a atenţiona împotriva unei eventuale acţiuni pripite ruse, în timp ce armata americană a trimis rachete Patriot în Lituania, în cadrul unor exerciţii.
Venit în iulie într-o vizită în Estonia, vicepreşedintele american Mike Pence a evocat posibilitatea ca SUA să desfăşoare aici sisteme Patriot.

Expulzarea de către Washington a 60 de diplomaţi ruşi ca semn de solidaritate cu Londra după otrăvirea, în Marea Britanie, a lui Serghei Skripal, atribuită Moscovei de către guvernul britanic, este un semnal al unei atitudini mai ofensive a SUA faţă de Rusia, observă Simas Celutka, de la Institutul de Analiză Politică din Vilnius. „Consilierii săi au reuşit să-l convingă pe Trump că a adopta o atitudine dură este singura formă de comunicare pe care Putin o ia în serios”, a adăugat el.

Summitul americano-baltic prevede de asemenea un forum economic în cadrul căruia Lituania intenţionează să semneze contracte în vederea majorării importurilor de gaz natural lichefiat american, pentru a-şi reduce dependenţa de grupul rus Gazprom.