DPA: Principalele măsuri din pachetul propus de Consiliul European pentru gestionarea crizei refugiaților din Europa

DPA: Principalele măsuri din pachetul propus de Consiliul European pentru gestionarea crizei refugiaților din Europa

Comisia Europeană (CE) a finalizat marți un set de propuneri în vederea soluționării crizei refugiaților din Europa, venind cu un plan de distribuire a solicitanților de azil între țările membre, relatează DPA, potrivit Mediafax.

În noul pachet sunt incluse crearea un fond fiduciar, în valoare 1,8 miliarde de euro (2 milioane de dolari), pentru Africa şi câtorva ţări din Balcani, plus Turcia, considerate sigure, ai căror cetăţeni nu pot cere azil în Uniunea Europeană.

Măsurile vor fi prezentate de către președintele CE, Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului despre „starea Uniunii”, pe care-l va susţine în Parlamentul European.

Comisia a încercat să redistribuie miile de refugiați către toate statele membre ale Uniunii Europene, în spiritul solidarității. Încercările de redistribuire a acestora au eșuat anterior, când guvernele statelor membre au respins aceast plan.

În ciuda acestui lucru, Comisia va încerca introducerea unui mecanism permanent de distribuire ce va fi folosit în situațiile de urgență.

Pe de altă parte însă, noul plan include și măsuri precum aceea că cetățenii țărilor considerate sigure, ca Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, vor fi repatriați în situația în care aceștia depun cereri de azil în alte state UE.

Obiectivul noului fond destinat Africii este să descurajeze „imigraţia ilegală”, prin stabilizarea şi îmbunătăţirea oportunităţilor socio-economice în regiuni ca Sahel, Cornul Africii şi Africa de Nord.

Celelalte măsuri reglementează expulzarea imigranților și susținerea refugiaților.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit