Duma de Stat rusă a adoptat o lege care permite interzicerea presei străine în Rusia

Duma de Stat rusă a adoptat o lege care permite interzicerea presei străine în Rusia
Imagine din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Sursă foto: Hepta - Alexander Astafyev

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat marți, într-o primă lectură, un proiect de lege care facilitază practic interzicerea arbitrară a mass-media și care pune în pericol activitatea jurnaliștilor.

Încă un pumn în gura presei, în Rusia

Proiectul de lege permite închiderea în Rusia a instituţiilor de presă străine acuzate de difuzarea de  informaţii „mincinoase” despre conflictul din Ucraina.

Mai precis, procurorul general sau adjuncţii săi vor putea să retragă licenţa de difuzare a unei media dacă aceasta publică informaţii considerate „ilegale” sau „periculoase”.

De asemenea, acreditările jurnaliștilor care lucrează pentru media străine pot fi anulate.

Proiectul de lege mai permite închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de origine a organizației în cauză comit acte „neprietenoase” faţă de media ruse în străinătate.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Dumă în primă lectură, și mai urmează două lecturi, apoi va fi adoptată într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului, precizează AFP.

Închisoare în Rusia pentru „informaţii mincinoase” despre război

Amintim că în luna martie autoritățile de la Moscova au adoptat două legi care pedepsesc chiar și cu 15 ani de închisoare „discreditarea” şi difuzarea de „informaţii mincinoase” despre forțele armate ruse.

De când Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie, media de stat ruse RT şi Sputnik au primit interdicţii de difuzare în Canada, Marea Britanie şi UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni