După tancuri şi avioane, Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune

După tancuri şi avioane, Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Hepta - Zuma Press / POU

În Donbas continuă luptele, iar cele două părţi se acuză reciproc de bombardamente soldate cu victime civile. Ruşii afirmă că rachetele ucrainenilor ar fi lovit un spital, unde 14 oameni şi-au pierdut viaţa.

Preşedintele Zelenski cere Occidentului rachete, rușii spun că un spital din regiunea Luhansk ar fi fost lovit de rachete lansate de sistemul HIMARS, livrat Ucrainei de Statele Unite

Artileria rusă a bombardat 40 de localităţi din apropierea oraşului Bahmut, pe care le-a distrus aproape total. Surse militare ucrainene, citate de Guardian, au recunoscut că misiunea apărătorilor oraşului este tot mai dificilă.

Ei nu se mai pot adăposti în localităţile făcute una cu pământul iar dotarea lor cu piese de artilerie este insuficientă.

Tot în Donbas, un alt oraş controlat de ucraineni, Kostiantinivka, a fost atacat de 15 ori într-o singură zi cu rachete ale forţelor ruse. În urma celui mai grav bombardament, trei civili au murit iar 14 au fost răniţi.

Preşedintele Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune pentru a opri asemenea atacuri: „Ucraina are nevoie, în mod deosebit, de rachete cu rază lungă de acţiune.”

Până în prezent, Statele Unite au refuzat să livreze Ucrainei rachetele dorite, pentru a preveni folosirea lor în atacuri pe teritoriul Rusiei, care ar duce la escaladarea conflictului.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, afirmă, însă, că în prezent au loc negocieri „în ritm accelerat” pentru furnizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune. Ruşii au, în Crimeea, peste o sută de depozite de muniţii care pot deveni ţinta acestor rachete, adaugă Podoliak.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al aviaţiei ucrainene a declarat unui ziar spaniol că ţara sa doreşte două escadrile de avioane de luptă occidentale, preferabil F-16. El a precizat, ulterior, că discuţiile pe această temă sunt abia la început.

Oficialităţile ruse continuă să-i acuze pe ucraineni că prelungesc inutil războiul şi comit chiar crime de război. Astfel, potrivit ministerului apărării de la Moscova, un spital din regiunea Luhansk ar fi fost lovit de rachete lansate de sistemul HIMARS, livrat Ucrainei de Statele Unite.

14 oameni au murit şi peste 20 au fost răniţi, potrivit televiziunilor ruse, bilanţ care nu poate fi, deocamdată, confirmat de surse independente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)