Economia rusă este în recesiune și se confruntă cu o inflație de 20%, spune secretarul Trezoreriei a SUA: „Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a sporit și mai mult incertitudinea economică”

Economia rusă este în recesiune și se confruntă cu o inflație de 20%, spune secretarul Trezoreriei a SUA: „Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a sporit și mai mult incertitudinea economică”
Secretarul Trezoreriei a SUA, Janet Yellen. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Shawn Thew - Pool Via Cnp

Sancțiunile introduse de Occident ca urmare a invaziei ruse în Ucraina au dat o lovitură puternică în economia Federației Ruse, a declarat secretarul Trezoreriei a SUA, Janet Yellen, marți, în Congresul american, potrivit CNN.

Economia Rusiei este în recesiune și se confruntă cu o inflație de 20%, spune secretarul Trezoreriei a SUA

„Economia lor este în mod clar în recesiune”, a spus Janet Yellen, adăugând că există prognoze care arată că economia rusă se va contracta cu 10% – 15%.

Inflația din Federația Rusă probabil va varia în jurul bornei de 20% în acest an, consideră oficialul american.

„Firmelor ruse care au fost sancționate le este aproape imposibil să obțină acces la bunurile și serviciile de care au nevoie pe piețele globale”, a continuat secretarul Trezoreriei a SUA, oferind exemplul companiilor rusești din sectorul de apărare care nu găsesc chipuri și alte componente de care au nevoie pentru a reface arsenalele militare.

Anterior, Janet Yellen afirma că „invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a sporit și mai mult incertitudinea economică”.

Războiul din Ucraina a perturbat aprovizionarea cu alimente și energie, contribuind la atingerea celui mai înalt nivel de inflație din ultimele decenii. Spre exemplu, prețul mediu al benzinei obișnuite a crescut cu aproximativ 25% și a atins prețuri record pe fondul agresiunii militare pe care a declanșat-o Rusia împotriva Ucrainei.

Organismele de reglementare din domeniul financiar vor continua să monitorizeze situația și să își coordoneze acțiunile pe măsură ce riscurile și amenințările evoluează, a mai declarat Janet Yellen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina