Econtext: Contribuţiile sociale plătite de către angajaţii din România, printre cele mai ridicate din UE

Econtext: Contribuţiile sociale plătite de către angajaţii din România, printre cele mai ridicate din UE
Contribuţiile plătite de către angajaţii din România sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Conform unei analize Econtext, România se plasează pe locul al şaptelea într-un clasament al nivelului...

Contribuţiile plătite de către angajaţii din România sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Conform unei analize Econtext, România se plasează pe locul al şaptelea într-un clasament al nivelului contribuţiilor sociale achitate de angajaţii din spaţiul european.

Topul este deschis de Belgia, Franţa şi Germania, acolo unde valoarea CAS-ului depăşeşte pragul de 45 de procente. La polul opus se află ţări ca Irlanda, Malta şi Cipru.

Cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană sunt achitate de către belgieni, francezi și germani.

1. BELGIA      49,7%
2. FRANȚA      46,5%
3. GERMANIA      45,6%
4. UNGARIA      45,2%
5. ITALIA      44,5%
6. AUSTRIA      43,7%
7. ROMÂNIA      43,7%
8. LETONIA      43,2%
9. SUEDIA      40,7%
10. CEHIA      39,%

În Belgia, țara care deschide clasamentul, statul reține aproape jumătate din salariul brut încasat de angajat. Din procentajul reținut, se achită contribuțiile pentru sănătate, șomaj și pensie. Situația nu este diferită nici în Franța ori Germania, acolo unde nivelului contribuțiilor sociale depășește pragul de 45 de procente.

Pe primele poziții se află țările cu cele mai importante economii din Uniunea Europeană, țări în care nivelul salarial permite o astfel de taxare a veniturilor încasate de angajați. Salariul mediu din aceste zone îl depășește cu mult pe cel încasat de angajații din estul Europei.

Chiar dacă în România salariul mediu este cu mult mai scăzut, nivelul taxelor colectate de către stat nu este foarte diferit față de țările de pe primele poziții. Mai exact, România se plasează pe locul 7 în rândul țărilor europene, alături de țări ca Austria, Suedia ori Cehia, ale căror economii sunt mult mai puternice.

Într-o situație asemănătoare se află și Ungaria, țară ce ocupă a patra poziție în clasamentul european, acolo unde nivelul CAS-ului este de 45,2 procente din salariu.

La polul opus se află o altă țară vecină României. În Bulgaria, plasată printre țările cu cel mai scăzut nivel al contribuțiilor sociale, statul colectează numai 32,4 procente din venitul brut al unui angajat.

Cele mai scăzute contribuții sociale

23. LUXEMBURG      29,2%
24. MAREA BRITANIE      28,5%
25. IRLANDA      21,3%
26. MALTA      18,3%
27. CIPRU 11,9%

Printre țările în care taxele reținute din salariu sunt cele mai scăzute din Europa se numără Luxemburg, Marea Britanie și Irlanda, unde procentajul se situează între 21 și 29 de procente. Clasamentul este încheiat de Malta și Cipru.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”