Ecuadorul i-a acordat azil lui Julian Assange, riscând un conflict diplomatic cu Regatul Unit

Ecuadorul i-a acordat azil lui Julian Assange, riscând un conflict diplomatic cu Regatul Unit
Ministrul de Externe ecuadorian Ricardo Patino a anunțat joi că țara sa îi va acorda azil fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Regatul Unit, între timp, a declarat că nu îl va lăsa pe acesta să plece din...

Ministrul de Externe ecuadorian Ricardo Patino a anunțat joi că țara sa îi va acorda azil fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Regatul Unit, între timp, a declarat că nu îl va lăsa pe acesta să plece din țară.

Într-o declarație de miercuri, Patino a spus că guvernul Ecuatorului a primit o notificare scrisă de la autoritățile britanice că vor „lua cu asalt” ambasada sa din Londra dacă nu îl predau pe Assange, relatează CNN.

Cunoscutul fost hacker australian se află de opt săptămâni în ambasada Ecuadorului din centrul Londrei, de când a pierdut procesul prin care încerca să evite extrădarea în Suedia, unde este căutat în legătură cu acuzații de viol.

Marea Britanie a declarat anterior că ar putea revoca statutul diplomatic al ambasadei Ecuadorului pentru a putea permite extrădarea lui Assange, dacă președintele Rafael Correa îi acordă azil pe termen nediefinit. O asemenea decizie ar pune probleme Londrei cu pivire la inviolabilitatea statutului diplomatic al ambasadelor, iar guvernul din Ecuador a răspuns că orice astfel de încercare de a schimba statutul ar fi „un act ostil și intolerabil,” relatează Reuters.

Apropiații săi au povestit că el doarme pe o saltea umflată cu aer într-un birou transformat în dormitor, conform New York Times. El continuă să supravegheze activitătile WikiLeaks. Assange este obișnuit cu acest mod de a locui. Chiar și înainte de a se refugia în ambasadă, avea un stil de viață nomad, locuind pe la diverși prieteni.

Australianul și-a făcut inamici puternici, printre care chiar Statele Unite, înfuriate că acesta a publciat documente secrete de site-ul său WikiLeaks.