Edward Snowden, fostul colaborator al CIA, a primit rezidență permanentă în Rusia

Edward Snowden, fostul colaborator al CIA, a primit rezidență permanentă în Rusia

Rusia i-a acordat rezidenţă permanentă lui Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) refugiat la Moscova, după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA), transmite CNN.

Edward Snowden a primit rezidență permanentă în Rusia

Autoritățile ruse i-au acordat americanului Edward Snowden rezidență permanentă. Acesta trăiește în exil pe teritoriul Rusiei din iunie 2013, după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de NSA.

„Edward Snowden a primit permis de rezidenţă pe termen nedeterminat”, a anunţat joi avocatul acestuia, Anatoly Kucherena.

Edward Snowden a fost acuzat de spionaj în SUA. Dacă va fi extrădat și va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă de 30 de ani de înshisoare.

Totuși, o afirmație interesantă a venit din partea președintelui Donal Trumă. În luna august a acestuia an, șeful de la Casa Albă a afirmat că se gândește să-l grațieze pe Snowden.

„Mulţi cred că ar trebui tratat diferit, iar alţii cred că a făcut lucruri foarte rele. Voi arunca un ochi cu foarte multă seriozitate”, a declarat preşedintele, întrebat despre eventualitatea unei graţieri a lui Snowden.

Amintim și faptul că Trump, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, l-a calificat pe Snowden drept un „trădător total” şi a promis „să-l trateze dur” dacă va fi ales, potrivit Agerpres.

În contextul declarației lui Trump, William Barr, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, a declarat că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere a lui Edward Snowden.

„A fost un trădător, iar informaţiile pe care le-a oferit adversarilor afectează puternic securitatea poporului american. A manevrat totul ca un comerciant. Nu putem tolera aceste lucruri”, a declarat William Barr.

Edward Snowden: Supravegherea internetului e finanţată de o armată de guverne lacome

Produsul pe care companiile de e-commerce ni l-au vândut am fost chiar noi înşine, pentru ca ulterior tot ceea ce dezvăluiam să fie supravegheat şi vândut în secret unei armate de guverne lacome după volumul vast de informaţii, fără ca publicului să i se acorde vreodată un vot sau măcar o şansă de a-şi exprima opinia în acest proces, se numărăprintre lucrurile scrise de Edward Snowden în cartea sa „Dosar Permanent”, apărută în librăriile din România prin intermediul Librăriilor Nemira, potrivit unei cronici de carte a jurnalistului Tudor Ionescu – B1 TV.

În carte, Snowden atinge numeroase aspecte ce ţin de modul de organizare al CIA-ului, de modul în care serviciile de informaţii (CIA, NSA) îşi recrutează agenţii, de modalitatea în care internetul a evoluat până când ar fi devenit un instrument de supraveghere, dar şi numeroase detalii ce ţin de viaţa personală.

Chiar la începutul cărţii, Eduard Snowden deplânge „sfârşitul internetului aşa cum îl ştia el” şi „începutul capitalismului de supraveghere”, asociind acest proces cu intrarea „în colaps” a internetului.

„Internetul de astăzi e de nerecunoscut. Merită menţionat că schimbarea aceasta a fost o opţiune conştientă, rezultatul unui efort sistematic al câtorva privilegiaţi. Graba timpurie de a transforma comerţul în e-comert a dus rapid la o bulă şi apoi, imediat după începutul mileniului, la colaps”.

Snowden pune acest proces în seama unui „efort sistematic al câtorva privilegiaţi” care, „sub promisiunea comodităţii” i-au făcut pe oamenii obişnuiţi să renunţe la site-uri şi să apeleze tot mai frecvent la servicii precum cele oferite de Facebook şi Gmail.

„Ulterior, companiile au înţeles că utilizatorii care intrau online erau mult mai puţin interesaţi să cheltuiască decât să partajeze, iar conexiunea umană pe care o făcea posibilă internetul putea genera bani.

Dacă oamenii doreau să intre online, în primul rând ca să le spună rudelor, prietenilor şi străinilor ce făceau ei, (…) atunci companiile nu trebuiau decât să-şi dea seama cum să se interpună în mijlocul schimburilor sociale şi să le transforme în profit.

Acesta a fost începutul capitalismului de supraveghere şi sfârşitul internetului aşa cum îl ştiam eu. (…). Promisiunea comodităţii i-a determinat pe oameni să-şi schimbe site-urile personale – care necesitau întreţinere constantă şi laborioasa – cu o pagină de Facebook şi cu un cont Gmail.”

Citeste AICI întreaga cronică a cărții „Dosar Permanent” de Edward Snowden.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”