Efectele derapajelor Guvernului Ponta: UE ar putea monitoriza separat sistemele judiciare și de afaceri interne din România și Bulgaria

Efectele derapajelor Guvernului Ponta: UE ar putea monitoriza separat sistemele judiciare și de afaceri interne din România și Bulgaria
Uniunea Europeană ia în considerare să separe monitorizarea sistemelor judiciare și de afaceri interne ale României și Bulgariei. Motivul îl reprezintă încercarea puterii din România de a îl demite pe Traian...

Uniunea Europeană ia în considerare să separe monitorizarea sistemelor judiciare și de afaceri interne ale României și Bulgariei. Motivul îl reprezintă încercarea puterii din România de a îl demite pe Traian Băsescu, de a restrânge atribuțiile Curții Constituționale și de schimba Legea referendumului.

Știrea a apărut mai întâi într-un cotidian bulgar, care citează un diplomat anonim, care a vorbit în mod confidențial, relatează Novinite.

“Da, s-ar putea ca Bulgaria și România să fie monitorizate separat,” a declarat diplomatul, fără a descrie și cum s-ar implementa aceasta.

Comisia Europeană și mai mulți oficiali europeni s-au arătat îngrijorați de situația din România, de viteza cu care au fost făcute recentele schimbări și posibilele lor consecințe. Astfel, derapajele Guvernului Ponta ar putea aduce prejudicii grave României pe plan extern și în special în relația cu Uniunea Europeană.

Raportul anual referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) urmează să fie publicat de Comisia Europeană în a doua jumătate a acestei luni. Acesta este al cincilea raport, după aderarea României la UE în 2007. Raportul va cuprinde concluzii referitoare la evoluţiile înregistrate în toţi cei cinci ani de la debutul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Diplomatul citat de Novinite a respins categoric varianta ca monitorizarea să fie ridicată la finalul acestei veri, precizând totodată că Mecanismul ar putea deveni mai precis pe viitor.

MCV a fost introdus de CE pentru Bulgaria şi România în vederea monitorizării progreselor de după aderarea la Uniunea Europeană (UE), în domenii cu probleme ca cele ale corupţiei, crimei organizate, sistemului judiciar şi al aplicării legii.