Efortul UE pentru a reduce dependenţa de gazul rus: Comisia Europeană propune statelor membre un acord cu Egiptul şi Israelul

Efortul UE pentru a reduce dependenţa de gazul rus: Comisia Europeană propune statelor membre un acord cu Egiptul şi Israelul
sursă foto: Hepta - Face to Face / Bilderbox

Uniunea Europeană negociază un acord de furnizare de gaze cu Egipt și Israel, conform documentelor interne din 7 iunie și văzute de EUobserver.

UE depune eforturi pentru a scăpa de dependența de gaz rusesc

Un proiect de memorandum de înțelegere cu cele două țări, încă supus modificărilor, face parte din eforturile UE de a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

„Securitatea aprovizionării cu gaze este o preocupare majoră comună. Egiptul și UE vor lucra împreună pentru livrarea stabilă de gaze către UE”, se arată într-un alt document intern care menționează acordul de colaborare trilateral.

Acordul propus subliniază faptul că gazele naturale vor fi expediate către UE din Egipt, Israel sau orice altă sursă din regiunea Mediteranei de Est, inclusiv statele membre ale UE din regiune.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să călătorească la Cairo săptămâna viitoare, dar în prezent nu este clar dacă memorandumul va fi semnat în timpul vizitei sale.

Egiptul a devenit din ce în ce mai mult un hub regional de gaze, cu cele două instalații de gaz natural lichefiat (GNL) chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei. Dar Israelul a devenit și un furnizor regional cheie de gaze în ultimii ani.

Conform proiectului de acord, importurile din Israel ar presupune procesarea gazului la fabricile de lichefiere din Egipt înainte de a fi expediate în Europa ca GNL.

Acest lucru se explică parțial pentru că nu există nicio infrastructură care să conecteze Israelul de Europa, în timp ce cinci miliarde de metri cubi de gaz israelian sunt exportați în Egipt în fiecare an.

Cu toate acestea, acordul trilateral ar permite Egiptului să achiziționeze o parte din gazul transportat către UE și alte țări prin teritoriul egiptean pentru propriul consum sau export.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`