Egipt a condamnat la moarte prin spânzurare o grupare jihadistă alcătuită din 22 de persoane

Egipt a condamnat la moarte prin spânzurare o grupare jihadistă alcătuită din 22 de persoane
Sursa: Pixabay

Un tribunal egiptean a condamnat, joi, la moarte prin spânzurare a 22 de militanţi islamişti, răspunzători pentru 54 de atacuri, inclusiv tentativa de asasinare a unui fost ministru de interne, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Bărbații au fost găsiți vinovați de comiterea a 54 de „operațiuni teroriste” în Egipt, inclusiv uciderea unui ofițer de poliție superior, precum și încercarea de a ucide fostul ministru de interne, Mohamed Ibrahim.

Execuțiile în Egipt au loc prin spânzurare

Execuțiile în Egipt pentru civili sunt efectuate prin spânzurare. Printre cei condamnați la moarte se numără un fost polițist, iar verdictele nu pot fi atacate cu apel.

Cei 22 de condamnați au fost găsiți vinovați de faptul că sunt membri ai grupului Ansar Beit al-Maqdis, care și-a jurat credință față de Statul Islamic în 2014.

Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță de apel din Egipt, a menținut, de asemenea, pedepse cu închisoarea pentru alți 118 în același caz, variind de la pedepse de câțiva ani, până la închisoare pe viață.

Egiptul se luptă de ani de zile cu o insurgență amară în Sinaiul de Nord, care a escaladat după înlăturarea de către armată în 2013 a președintelui islamist Mohamed Morsi.

La începutul acestei luni, Egiptul a convenit cu Israelul să-și sporească numărul de trupe în jurul orașului de graniță Rafah pentru a-i înăbuși pe militanții IS.

Militanții erau conduși de către Hisham al-Ashmawy

Luptătorii Ansar Beit al-Maqdis din Sinai erau conduși de Hisham al-Ashmawy, un fost ofițer al forțelor speciale.

Ashmawy – supranumit cândva „omul cel mai căutat” al Egiptului – s-a despărțit de militanți după ce aceștia și-au schimbat loialitatea de la Al-Qaeda, la Statul Islamic.

În 2018, Ashmawy a fost capturat în orașul Derna, din estul Libiei, și extrădat la Cairo. El fusese judecat cu cei 22 de bărbați condamnați joi, dar fusese deja găsit vinovat și a fost executat în martie 2020.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:35 - Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege” (VIDEO)
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)