El Pais: România este noua oaie neagră a Europei. Ziariștii spanioli descriu în detaliu puciul USL

El Pais: România este noua oaie neagră a Europei. Ziariștii spanioli descriu în detaliu puciul USL
Ofensiva primului ministru de la București naște îngrijorări în privința unui regres al valorilor democratice în sud-estul Europei, scriu jurnaliștii de la El Pais, care atrag atenția că Victor Ponta a dus...

Ofensiva primului ministru de la București naște îngrijorări în privința unui regres al valorilor democratice în sud-estul Europei, scriu jurnaliștii de la El Pais, care atrag atenția că Victor Ponta a dus aproape la extrem instabilitata politică din țară.

Articolul trece în revistă acțiunile care au condus la suspendarea președintelui Traian Băsescu, evidențiind printr-o serie de întrebări retorice neregulile din sistem.

Este președintele Senatului cel care, prin lege, îl înlocuiește pe președintele țării când este suspendat? Atunci îl înlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el să fie președintele interimar după suspendare. Poate președintele Camerei Deputaților să prevină votarea într-o sesiune extraordinară a suspendării lui Băsescu? Îl destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil să conteste o ordonanță de urgență a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curții Constituționale? Punem altul care să nu protesteze. Ce putem face ca să acceleram publicarea decretului? Luăm controlul asupra Monitorului Oficial, aflat în subordinea Parlamentului cu două săptămâni în urmă, și orice măsură va intra în vigoare atunci când e publicată, adică atunci când dorește guvernul.”

Jurnaliștii spanioli au în vedere și faptul că mijloacele folosite de actuala putere sunt doar niște manevre într-o societate profund afctată de corupție în ultimii 20 de ani.

Nu toți cred că aceste manevre au fost folosite de guvernul român doar pentru a-l suspenda pe președintele Băsescu. Unii cred că în spate este vorba de corupție, înrădăcinată în România, și identifică începutul crizei ca fiind data de 20 iunie (arestarea lui Adrian Năstase n.r.)

Consecințele pe plan economic pentru România au un impact puternic asupra unei populații deja afectate de măsurile de austeritate, mai arată cotidianul spaniol.