"Elefantul din magazinul de porţelanuri". Donald Trump, aspru criticat pentru prestația de la summitul NATO de la Bruxelles

"Elefantul din magazinul de porţelanuri". Donald Trump, aspru criticat pentru prestația de la summitul NATO de la Bruxelles
Foto: CNN

Donald Trump a fost prezent miercuri și joi la primul întrevedere cu șefii de stat și de guvern din NATO din mandatul său de președinte al Statelor Unite. Deși foarte multă lume aștepta cu interes prestația sa de la întâlnirea NATO, în special ca urmare a declarațiilor critice la adresa alianței militare, atitudinea pe care a afișat-o la Bruxelles a lăsat mult de dorit, spun analiștii.

Corespondentul Deutsche Welle la Bruxelles, Bernd Riegert, a afirmat despre Donald Trump că a avut o prestație sub orice critică și că a fost la summit "elefantul din magazinul de porțelanuri".

Primele două critice aduse de jurnalist este faptul că a sosit prea târziu la întrevedere și apoi că a avut o comportament de bădăran împingându-l pe premierul din Muntenegru pentru a se bagă el mai în față.

Apoi, Donald Trump a folosit ceremonia de la Bruxelles pentru a lansa atacuri la adresa aliaților și a cere "bani imaginari" și spre deosebire de precendeții președinți americani nu a mai transmis un mesaj de solidaritate cu statele membre NATO și de garantare a securității lor.

"Sigur că un preşedinte american poate încerca să orienteze Alianţa Nord-Atlantică în direcţia dorită de el. Dar aceasta se poate întâmpla doar prin propuneri raţionale, prin argumente convingătoare. Alianţa nu este un one-man-show, ceea ce un om cu caracterul lui Donald Trump nu va înţelege poate niciodată", scrie Bernd Riegert.

Jurnalistul atrage atenția și că Germania și cancelarul Angela Merkel au reacționat prea timid în această chestiune și susține că poate cea mai bună abordare în relația cu președintele Donald Trump e să fie ignorat complet și să se bazeze pe sprijinul diplomaților și funcționarilor americani în schimb.

Urmăriți B1TV.ro și pe