Elveția: Măsură radicală în Basel, după ce zeci de cerşetori, majoritatea români, au invadat străzile. „Oamenii sunt hărțuiți și asta îi deranjează enorm”

Elveția: Măsură radicală în Basel, după ce zeci de cerşetori, majoritatea români, au invadat străzile. „Oamenii sunt hărțuiți și asta îi deranjează enorm”
Foto: Pixabay

Autoritățile locale din Basel, Elveția, au interzis iar cerșetoria după ce ridicarea acestei măsuri a dus la revenirea pe străzile orașului a cerșetorilor, majoritatea români, informează SRF. „Cerșetorii au devenit o pacoste intolerabilă”, a comentat exasperat consilierul Pascal Messerli. De altfel, partidul său a fost cel care a propus ca această ”practică” să fie din nou considerată infracțiune. „Oamenii sunt hărțuiți în oraș”, a susținut, la rândul său, consilierul liberal René Häfliger care, de asemenea, a cerut măsuri urgente.

Cerșetoria, interzisă din nou în Basel, după ce străzile au fost invadate de cerșetori români

Publicația SRF notează că au existat presiuni uriașe pe liderii politici din cantonul Basel-Stadt pentru a interzice din nou cerșetoria.

Asta după ce ridicarea măsurii a dus la revenirea pe străzile din Basel a peste 50 de oameni care cerșeau, majoritatea proveniți se pare din România. Există suspiciunea că aceștia acționează organizat și predau banii unor șefi de clanuri.

În cele din urmă, decidenții au votat pentru interzicerea din nou a cerșetoriei. Au fost 48 de voturi ”pentru” și 45 voturi ”împotriva”. Guvernul urmează să analizeze măsura și să ia o decizie finală în termen de trei luni.

Consilier din Basel: Cerșetorii sunt extrem de agresivi

„Cerșetorii au devenit o pacoste intolerabilă în Basel. Am ajuns la limită! Nu poți sta într-o cafenea de stradă fără să fii asediat de mulți cerșetori”, a declarat consilierul Pascal Messerli al cărui partid a și cerut autorităților din Basel să declare din nou cerșetoria infracțiune.

Consilierul liberal René Häfliger a declarat, la rândul său, că „modul în care cerșesc e foarte agresiv, mai ales dacă nu dorești să le dai bani. Oamenii sunt hărțuiți în oraș și asta îi deranjează enorm. Trebuie să acționăm urgent”.

În schimb, Michelle Lachenmeier, reprezentant al Alianței Verde, a argumentat că interzicerea cerșetoriei reprezintă o încălcare a libertății persoane: „Cerșitul este singura modalitate de a obține bani”. Aceasta a mai ținut să precizeze că cerșetoria în mod organizat e deja interzisă prin lege.