Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”

Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
Foto: Hepta - Zuma Press / Eric Lalmand

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat măsurile economice „super agresive” ale omologului său american, Joe Biden, pentru a stimula industria americană. A făcut-o chiar în SUA, în prima zi a vizitei sale de stat care se dorește o celebrare a prieteniei dintre Franţa şi Statele Unite, informează AFP.

Macron critică politica economică a lui Biden

Subvenţiile masive decise de Biden în legea economico-socială „Inflation Reduction Act” (IRA) sunt „superagresive pentru companiile noastre”, a acuzat Macron, într-o discuție cu congresmenii americani despre schimbările climatice.

„Puneţi-vă în locul meu! Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea” cu acest program de investiţii faraonice care ar putea „elimina multe locuri de muncă” în Europa, a continuat Macron, precizând că e nevoie de o coordonare între SUA și Europa, ca acest lucru să fie evitat.

Președintele Franței a reproșat apoi americanilor că nu l-au consultat și pe el când au elaborat IRA și a cerut să fie „respectat ca un bun prieten”.

În schimb, Washingtonul consideră că această lege de reducere a inflaţiei va stimula inclusiv economia europeană.

De altfel, potrivit unor informații Politico, oficiali europeni de top sunt furioși în legătură cu Administrația Biden și îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce statele UE suferă.

Ce vor discuta Biden și Macron

Pe lângă aspectele economice, Joe Biden şi Emmanuel Macron vor discuta despre China și războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

E de așteptat ca cei doi să prezinte un mesaj de unitate și solidaritate cu Ucraina, cu promisiunea că o vor ajuta cât timp va fi nevoie și că negocierile cu Moscova vor avea loc doar când Kievul va considera oportun.

Urmăriți B1TV.ro și pe