Politico: Europa acuză SUA că profită de război. Oficiali UE îl atacă pe Joe Biden pentru prețurile uriașe la gaz, vânzările de armament și comerț

Politico: Europa acuză SUA că profită de război. Oficiali UE îl atacă pe Joe Biden pentru prețurile uriașe la gaz, vânzările de armament și comerț
Foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia

Oficiali UE îl atacă pe Joe Biden pentru prețurile uriașe la gaz, vânzările de armament și comerț, în condițiile în care războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea Occidentului, susține Politico.

Europa acuză SUA că profită de război, spune Politico

La nouă luni de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul.

Oficiali europeni de top sunt furioși în legătură cu administrația lui Joe Biden, iar acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce statele UE suferă.

„Treaba e că, dacă privești la rece, țara care profită cel mai mult de acest război este Statele Unite, deoarece ei vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și deoarece ei vând mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico.

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte state – vin în contextul unei Europe tot mai furioase în legătură cu subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, spune un oficial UE de rang înalt, care susține că perturbarea comerțului din cauza subvențiilor americane și prețurile mari la energie amenință să întoarcă opinia publică împotriva efortului de război, dar și împotriva alianței transatlantice.

„America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări UE”, a adăugat el.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a solicitat Washingtonului să răspundă la preocupările europene.

„Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a afirmat Borrell, într-un interviu pentru Politico.

Principalul punct de tensiune din ultimele săptămâni a fost reprezentat de subvențiile verzi și taxele lui Joe Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință să distrugă industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale care au venit dinspre Europa, Washingtonul nu a arătat până acum că ar da înapoi.

În același timp, perturbările provocate invazia lui Vladimir Putin în Ucraina împing economiile europene spre recesiune, cu inflații la cote înalte și o presiune devastatoare pe aprovizionarea cu energie.

Pe măsură ce încearcă să își reducă dependența de energia rusească, statele UE își îndreaptă privirile către gazul din SUA – însă prețul plătit de europeni este de aproape patru ori mai mare decât costul aceluiași combustibil în Statele Unite. În plus, va exista probabil o creștere a comenzilor de echipamente militare americane, având în vedere că armatele europene se confruntă cu lipsuri după ce au trimis armament în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron spune că prețurile gazului din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a solicitat Washingtonului să arate mai multă „solidaritate” și să ajute la reducerea costurilor la energie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”