Emmanuel Macron i-a cerut lui Erdogan să „respecte voința suverană” a Finlandei și Suediei de a se alătura NATO

Emmanuel Macron i-a cerut lui Erdogan să „respecte voința suverană” a Finlandei și Suediei de a se alătura NATO
Emmanuel Macron a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre intrarea Finlandei şi Suediei în NATO. Sursa Foto: Hepta/ Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut lui Erdogan să „respecte voința suverană” a Suediei și Finlandei de a se alătura  NATO. Acesta a spus că este nevoie să se găsească rapid o soluție pentru ca Turcia să renunțe la opoziția sa.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat  joi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO în plină criză ucraineană, informează Le Figaro.

„Preşedintele Republicii a subliniat importanţa de a fi respectată alegerea suverană a celor două state, rezultând dintr-un proces democratic şi intervenind ca reacţie la evoluţia mediului lor de securitate”, a comunicat Palatul Elysée în urma discuţiei telefonice de o oră între Macron și Erdogan.

Conform sursei citate, „Preşedintele Macron doreşte ca discuţiile să continue pentru găsirea unei soluţii rapide la opoziţia Turciei faţă de cele două candidaturi”, relatează Digi24.ro.

Macron și Erdogan au vorbit, de asemenea, despre „urgența de a face posibile exporturile de cereale ucrainene blocate de război în porturile din sudul Ucrainei, situație ce amenință să provoace o criză alimentară mondială”.

Macron şi Erdogan, discuție despre intrarea Finlandei şi Suediei în NATO

Administrația prezidențială franceză mai transmite că Macron „va continua, în zilele următoare, contactele pe acest subiect cu actorii internaţionali relevanţi”. Macron și Erdogan au discutat „diferite căi posibile pentru transportul cerealelor, în colaborare cu ONU și au convenit să rămână în contact pentru găsirea rapidă a unei soluții”.

 În discuţia de joi, Macron şi Erdogan şi-au afirmat de asemenea „preocuparea faţă de degradarea situaţiei în Libia”, a mai informat preşedinţia franceză.

Urmăriți B1TV.ro și pe