Emmanuel Macron vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE

Emmanuel Macron vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE
Emmanuel Macron vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE. Sursa Foto: Hepta.ro

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis joi că își dorește ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întâlnire la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, informează Reuters.

Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Emmanuel Macron a mai menționat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus.

Totodată, în ultima perioadă au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone, mai scrie Reuters, citată de Digi24.

Nicu Popescu, ministrul de externe din Republica Moldova, a comunicat săptămâna trecută că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

UE trebuie să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată

Parlamentul European a solicitat joi, ca Republica Moldova să primească statutul de țară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Pe fundalul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, parlamentarii europeni cer Uniunii Europene să acorde mai mult sprijin strategic Republicii Moldova după ce aceasta a aplicat pentru statutul de membru al UE”, se arată în mesajul publicat.

„Pe lângă înrăutățirea situației de securitate, textul recunoaște că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat disproporționat Republica Moldova vecină. Economia sa a fost cea mai impactată de oportunitățile de import și export ratate și de creșterea rapidă a prețurilor la energie.

Moldova a primit, de asemenea, cel mai mare număr refugiați ucraineni per capita, prin comparație cu orice altă țară, ceea ce a pus serviciile sale publice sub o presiune enormă”, se mai arată în mesaj.

Urmăriți B1TV.ro și pe