Energoatom: Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din cauza bombardamentelor

Energoatom: Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din cauza bombardamentelor
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Activitatea de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost oprită complet, duminică dimineață, ca o măsură de siguranță, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei.

Unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Centrala este complet oprită și se fac demersuri pentru răcirea ultimei unități.

S-a luat decizia de a opri unitatea de alimentare nr. 6 și de a o aduce la cea mai sigură stare – răcirea”, se arată în comunicat, potrivit reuters.com. 

Autoritățile ucraineni le-au cerut miercuri locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei să se auto-evacueze pentru propria lor siguranță. Între timp, Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei”, a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe