Edogan pare să nu fi digerat prea bine înfrângerea din alegerile locale în faţa opoziţiei: Partidul preşedintelui Turciei contestă rezultatele de la Istanbul

Edogan pare să nu fi digerat prea bine înfrângerea din alegerile locale în faţa opoziţiei: Partidul preşedintelui Turciei contestă rezultatele de la Istanbul
Sursă foto: Hepta.ro

Recep Tayyip Erdogan face o mişcare interesantă după alegerile locale, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că scrutinul din Istanbul a fost câştigat de opoziţie.
Astfel, formaţiunea preşedintelui Turciei a contestat marți rezultatul alegerilor din acest oraş.

„Ne-am depus obiecțiile la autoritățile electorale pentru toate cele 39 de districte din Istanbul”, a declarat șeful Partidului Dreptate și Dezvoltare (AKP, conservator) pentru provincia Istanbul, Bayram Senocak, potrivit AFP.

„Am identificat nereguli care pun în discuție principiul alegerilor corecte”, a argumentat el.

Acesta a susținut că în unele cazuri există „ecarturi exorbitante” între numărul real al voturilor primite de candidatul AKP și numărătoarea transmisă autorităților electorale de birourile de vot.

Potrivit presei turce, AKP urmează să conteste și rezultatele din Ankara, scrie hotnews.ro.

Rezultatele provizorii arată că alegerile în cele mai mari două orașe din Turcia au fost câștigate de candidații unei alianțe de opoziție formate din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul bun (dreapta).

Pierderea acestor două orașe conduse de 25 de ani de AKP și de formațiunile islamiste care l-au precedat reprezintă un revers inedit pentru Erdogan, care s-a implicat masiv în campanie, pentru a evita un vot cu valoare de sancțiune în plină recesiune economică a Turciei.

Ekrem Imamoglu, candidatul opoziției în Istanbul, ar fi câștigat alegerile, potrivit rezultatelor provizorii și neoficiale, cu 48,79% din voturi.
Adversarul său din AKP, fostul premier Binali Yildirim, s-a clasat pe locul doi, cu 48,52% din voturi.