Erdogan transmite că Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO: „Nu putem spune „da” acestei organizații de securitate care este lipsită de securitate”

Erdogan transmite că Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO: „Nu putem spune „da” acestei organizații de securitate care este lipsită de securitate”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele Turciei a transmis că Suedia nu ar trebui să se aștepte la o aprobeare a cererii de aderare la NATO fără a returna „teroriștii”, informează Reuters.

Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să susțină aderarea lor la alianță.

Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO, decât dacă va returna „teroriştii”

Totodată, Finlanda și Suedia au cerut oficial să adere la NATO, asta după ce Rusia a atacat Ucraina.

Cu toate acestea, Ankara susține că Suedia și Finlanda adăpostesc oameni despre care spune că sunt legați de grupurile pe care le consideră teroriste, și anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan, precum și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016, potrivit sursei citate.

Avem o asemenea sensibilitate ca să ne protejăm granițele de atacurile organizațiilor teroriste”, a declarat Erdogan parlamentarilor din partidul său de guvernământ AK.

Preşedintele Turciei a mai transmis că aliații NATO nu au sprijinit niciodată Turcia în lupta împotriva grupărilor militante kurde, mai ales YPG-ul kurd sirian, pe care Ankara îl consideră, de asemenea, un grup terorist strâns legat de PKK.

Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar proporțional cu respectul care va fi arătat față de sensibilitățile noastre”, a adăugat Erdogan.

Radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a anunțat luni că Suedia și Finlanda au respins repatrierea a 33 de persoane, cerută de Turcia, relatează Digi24.

Deci nu ne veți da înapoi teroriști, dar ne cereți aderarea la NATO? NATO este o entitate pentru securitate, o organizație pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune „da” acestei organizații de securitate care este lipsită de securitate”, a susținut Recep Tayyip Erdogan.

NATO și SUA au încredere că Turcia nu se va opune aderării celor două țări

Pe de altă parte, președintele turc a acuzat aliații NATO că îi sprijină pe teroriști, invocând livrările de arme pentru YPG, o sursă principală de dezacord între Ankara și Washington, precum și alte țări occidentale, relatează sursa citată.

Erdogan le-a cerut membrilor NATO să sprijine operațiunile „legitime” și „morale” ale Turciei în Siria, inclusiv zona de siguranță sau „cel puțin să nu încerce să ne împiedice”.

Recep Tayyip Erdogan a mai menționat că Turcia se va opune aderării la NATO a statelor care au impus sancțiuni Ankarei.

De asemenea, NATO și Statele Unite au spus că au încredere că Turcia nu se va opune aderării celor două țări nordice.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc a menționat sâmbătă că Turcia nu a închis ușa aderării Suediei și Finlandei la NATO, însă a dorit negocieri, precum și o reprimare a ceea ce consideră că sunt activități teroriste.

Urmăriți B1TV.ro și pe