Coreea de Sud semnează acorduri de zeci de miliarde de dolari în Europa, pe măsură ce Seul încearcă să devină un jucător mai important în vânzările internaționale de arme, iar asta provoacă agitație în industria de apărare din SUA, scriu jurnaliștii de la Politico.
Contractele pentru tancuri, avioane de vânătoare și lansatoare de rachete – toate semnate în ultimele trei luni – vin în momentul în care capitalele europene caută să-și reaprovizioneze depozitele după luni în care și-au trimis propriile echipamente în Ucraina.
Și Europa de Est, care în mod normal apelează la SUA pentru noi arme, ia în considerare din ce în ce mai mult să cumpere din Coreea de Sud, care spune că le poate livra mai rapid și mai ieftin.
Firmele de apărare sud-coreene sunt active de mult timp în Europa, vânzând obuziere mobile și arme de calibru mic către mai multe țări în ultima jumătate de deceniu.
Dar aceste tranzacții au pălit în comparație cu contractul de succes de 5,8 miliarde de dolari pe care Polonia l-a semnat cu două companii sud-coreene în iulie.
Acordul a inclus 980 de tancuri K2 Black Panther, 672 de obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de luptă FA-50, livrările pentru unele dintre tancuri și obuziere fiind estimate să înceapă până la sfârșitul acestui an.
Ofertele ar putea avea o valoare de până la 15 miliarde de dolari dacă toate opțiunile sunt exercitate în următorii ani.
Doar luna trecută, Polonia a semnat un contract cu compania sud-coreeană Hanwha Defense pentru 288 de lansatoare de rachete multiple Chunmoo, primul lot urmând să sosească anul viitor, în loc să aștepte ani pentru a începe să primească sistemele de artilerie fabricate în SUA.
„Există îngrijorare din partea industriei americane că Polonia nu e un caz singular”, a spus un cunoscător al industriei ce are relații cu mai multe firme de apărare din SUA.
Industria de apărare din Coreea de Sud a construit de mult arme și echipamente destinate să fie compatibile cu echipamentele americane, deoarece cele două țări ar fi de așteptat să lupte cot la cot în orice conflict cu Coreea de Nord sau China.
Această familiaritate face armamentul de la Seul o opțiune atractivă pentru țările NATO care doresc să se rearmeze rapid și relativ ieftin.
Oficialii americani din domeniul apărării și directorii din industrie au recunoscut de mult că echipamentele fabricate în SUA – și garanțiile lanțului de aprovizionare de ani de zile care vin împreună cu contractele – sunt mai scumpe și durează mai mult să ajungă.
Președintele Yoon Suk-yeol a declarat în august că obiectivul său este de a-și vedea țara în primii patru furnizori mondiali de arme, provocând SUA, Rusia și Franța pentru contracte pe tot globul.
Țara este în prezent al optulea exportator mondial armament, iar exporturile au crescut cu 177% între 2016 și 2021, conform datelor furnizate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
Un raport din iulie al Export-Import Bank of Korea a arătat că exporturile de apărare au crescut de la 3 miliarde de dolari în 2020 la 7 miliarde de dolari în 2021 și probabil că vor atinge pragul de 10 miliarde de dolari pentru prima dată în acest an. Iar noi comenzi din Europa sunt de așteptat.
La sfârșitul lunii septembrie, cel mai înalt general al Estoniei a călătorit la Seul pentru a participa la expoziția comercială DX Korea 2022 și s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean, deoarece Tallinn caută să-și întărească propria apărare cât mai repede posibil. Estonia a comandat deja 18 obuziere autopropulsate K9 de la Hanwha, alăturându-se Turciei, Poloniei, Finlandei și Norvegiei.
De asemenea, Norvegia se gândește să cumpere tancul K2, iar producătorul norvegian de muniție Nammo a semnat un acord cu Hyundai Rotem din Coreea de Sud pentru a dezvolta noi cartușe de 120 mm pentru tanc, indiferent dacă Oslo îl cumpără sau nu.