Europarlamentar maghiar: Ungaria nu e România. Premierul Victor Ponta chiar ameninţă democraţia

Europarlamentar maghiar: Ungaria nu e România. Premierul Victor  Ponta chiar ameninţă democraţia
Ungaria nu e România, iar premierul Victor  Ponta chiar ameninţă democraţia. Este reacţia europarlamentarului maghiar, Andras Gyurk, după ce presa internaţională a comparat criza politică de la noi cu cea...

Ungaria nu e România, iar premierul Victor  Ponta chiar ameninţă democraţia. Este reacţia europarlamentarului maghiar, Andras Gyurk, după ce presa internaţională a comparat criza politică de la noi cu cea din Ungaria. Mai mult, europarlamentarul susţine că în România, instituţiile democratice au fost ameninţate, ca urmare a măsurilor luate de coaliţia USL

Politicianul maghiar susţine că situaţia din Ungaria şi cea din România nu trebuie comparată.

„ În Romania, coliţia de stânga se foloseşte de ordonanţe de urgenţă pentru a submina instituţiile democratice. În acest sens, Guvernul încalcă legea şi sfidează Constituţia, cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare. Cabinetul Ponta abuzează de puterea sa, încălcând Constituţia şi drepturile fundamentale”, a declarat europarlamentarul Andras Gyurk,  care este şi şeful grupului europarlamentarilor ungari din Parlamentul Popular European, pentru European Voice, potrivit ziare.com.

Pe de alt parte, europarlamentarul maghiar spune că, în Ungaria, reformele au fost necesare şi în totală armonie cu statul de drept, cu justiţia maghiară şi cu dreptul comunitar. În schimb, în România suspendarea preşedintelui Băsescu şi maniera de înlocuire a avocatului poporului reprezintă semnale de alarmă.

„Acesta a fost un act grav, dat fiind că preşedintele a fost ales în mod direct. Niciodată în istoria democratică a Ungariei, un preşedinte nu a fost indepărtat prin mijloace neconstituţionale. În mod similar, nu există un echivalent în Ungaria pentru acţiunile prin care Ponta i-a revocat pe cei doi lideri ai camerelor parlamentare”, susţine Andras Gyurk.

Politicianul mai susţine că Executivul maghiar a avut de îndurat un val de critici nefondate. În schimb, în România, instituţiile democratice sunt ameninţate, ca urmare a măsurilor luate de USL.