Europarlamentarul Carles Puigdemont, lider al separatiștilor catalani, a fost arestat în Italia

Europarlamentarul Carles Puigdemont, lider al separatiștilor catalani, a fost arestat în Italia
Foto: Hepta - DPA Images / David Zorrakino

Separatistul Carles Puigdemont, fost lider al guvernului regional catalan, a fost arestat, joi, în Italia. El fugise în Belgia, în 2017, după tentativa de secesiune a Cataloniei. La ultimele alegeri europarlamentare, acesta a reușit să obțină un loc de eurodeputat.

Carles Puigdemont e urmărit penal în Spania pentru răzvrătire şi deturnare de fonduri publice.

Carles Puigdemont, arestat în Italia

„Preşedintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca europarlamentar”, a anunțat Gonzalo Boye, avocatul lui Carles Puigdemont, pe Twitter.

Boye a precizat că arestarea a avut loc pe baza unui mandat european din 14 octombrie 2019, notează AFP.

„La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de poliţişti la frontiera italiană. Mâine (vineri), va fi prezentat judecătorilor Curţii de Apel din Sassari, care e competentă să decidă eliberarea sau extrădarea lui”, a explicat Josep Lluis Alay, șeful de cabinet al lui Puigdemont.

Carles Puigdemont și încă doi eurodeputați separatişti au rămas fără imunitate europarlamentară pe 9 martie, decizie a Parlamentul European confirmată de Curtea de Justiţie a UE pe 30 iulie.

Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lui iunie celor nouă separatişti închişi în Spania. Guvernul Pedro Sanchez doreşte în continuare ca acesta să fie judecat.

Urmăriți B1TV.ro și pe