Europol: Zeci de mii de terorişti se plimbă nestingheriți prin Europa

Europol: Zeci de mii de terorişti se plimbă nestingheriți prin Europa
Foto: ilfoglio.it

Circa 30.000 de persoane radicalizate se plimbă nestingherite prin Europa, deși reprezintă o ameninţare potenţială de terorism jihadist, a avertizat directorul executiv al Europol, Rob Wainwright.

”Sunt persoanece aparţin unei comunităţi mai largi, care s-au radicalizat pe internet”, a precizat Wainwright, pentru postul bulgar bTV, citat de La Vanguardia.

Deși nu toți se vor transforma în teroriști activi, majoritatea sunt ”inspiraţi de grupuri jihadiste precum Statul Islamic”. Asta nu înseamnă, însă, că ar putea acţiona sub coordonarea directă a acestei grupări.

Ei ”pot oricând să închirieze un camion sau să ucidă oameni nevinovaţi. Este aşadar vorba despre o nouă formă de activitate teroristă dificil de combătut de serviciile de securitate”, a mai afirmat directorul executiv al Europol.

Wainwright s-a referit și la combatanţii care au luptat în Siria sau Irak în rândul grupărilor teroriste și care acum revin în Europa. Despre aceștia, el a spus că sunt ”foarte periculoşi şi reprezintă o ameninţare enormă”.

Tags: