Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha: Qatar-ul îşi face mea culpa, după ce zeci de femei au fost supuse investigațiilor

Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha: Qatar-ul îşi face mea culpa, după ce zeci de femei au fost supuse investigațiilor
Sursa Foto: Shutterstock

Qatar-ul a transmis miercuri seară că ”regretă” examenele ginecologice forţate la care au fost supuse mai multe femei pe aeroportul din Doha, un scandal ce a provocat furie în Australia și care intensifică presiunea asupra acestei bogate ţări din Golf, unde o anchetă este în desfăşurare, transmite Agerpres.

Tensiuni între Australia şi Qatar, după ce 13 femei au fost dezbrăcate în Aeroportul din Doha

Un nou-născut a fost găsit abandonat într-o toaletă din incinta aeroportului din Doha, pe 2 octombrie, „acoperit cu un sac de plastic” şi ascuns sub deşeuri într-un coş de gunoi, în ceea ce părea a fi „o tentativă de crimă”, potrivit autorităţilor locale.

Pentru a o găsi pe femeia lauză care și-a abandonat bebelușul în toaleta aeroportului, agenţii de pe aeroport au obligatmai multe femei aflate la bordul unui avion ce urma să decoleze către oraşul australian Sydney să coboare din aeronavă şi să fie supuse unei examinări ginecologice.

Examene ginecologice forțate pe aeroport

Conform ministrului australian de externe, Marise Payne, mai multe femei din zece avioane au fost supuse acelor controale ginecologice, fără să precizeze destinaţiile acestora, denunţând însă un incident „foarte tulburător” şi „jignitor”, care a afectat 13 femei de origineaustraliană.

Câțiva responsabili australieni au declarat că autorităţile de la Canberra discută cu alte state pentru a-şi exprima împreună preocuparea cu privire la aceste abuzuri, dar au refuzat să menţioneze ţările, invocând respectarea dreptului victimelor la viaţă privată. Conformagenţiei France Presse, o franţuzoaică se numără printre aceste victime.

De asemenea, premierul din Qatar, Khaled ben Khalifa Al-Thani, a promis că rezultatele unei anchete „complete şi transparente” aflate în derulare vor fi „comunicate partenerilor noştri internaţionali”. Guvernul de la Doha menţionează într-un comunicat că, în acea zi, „o căutare imediată a părinţilor a fost declanşată, inclusiv la bordul avioanelor în proximitatea cărora a fost găsit noul-născut” de sex feminin, iar decizia de a se recurge la examene ginecologice forţate a fost justificată de voinţa „de a împiedica autorii acestei crime oribile să scape”.

Ulterior, autorităţilelocale au declarat căbebeluşul a supravieţuit incidentului şi se află sub atenta supraveghere a cadrelor medicale dela Doha.

De menționat este că în Qatar, femeile care au relaţii sexuale sau nasc un copil în afara căsătoriei riscă închisoarea, iar cele cu cetăţenie străină pot fi expulzate din ţară.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”