EXCLUSIV // Ce trebuie să faci ca să-ți montezi panouri fotovoltaice în gospodărie, din bani de la Guvern. Agenția Fondului pentru Mediu se așteaptă la zeci de mii de beneficiari

EXCLUSIV // Ce trebuie să faci ca să-ți montezi panouri fotovoltaice în gospodărie, din bani de la Guvern. Agenția Fondului pentru Mediu se așteaptă la zeci de mii de beneficiari

România se aliniază trendului european din punct de vedere al strategiei energetice. Astfel, din ce în ce mai mulți români au decis să-și monteze panouri fotovoltaice, prin intermediul programelor guvernamentale.

În prezent, în România există peste 14.000 de beneficiari ai programului cu panouri fotovoltaice și alți 30.000 ar urma să fie validați.

„Până în acest moment, au fost aprobați în cadrul’Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeeaua națională’, finanțat din Fondul pentru mediu, un număr de 14.047 beneficiari.

Prin acest program, derulat prin AFM, care beneficiază și de sprijin prin Programul Operațional Regional, cu o valoare eligibilă de aproximativ 110 milioane de euro, se preconizează finanțarea a aproximativ 30.000 de gospodării, în vederea instalării de sisteme fotovoltaice”, a informat AFM pentru B1.ro.

Cine este eligibil și cum poți beneficia depanourifotovoltaice, pentru propria gospodărie

„Programul este destinat persoanelor fizice pentru achiziționarea și instalarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, cu o putere instalată de cel puțin 3 kw/h, în vederea creșterii eficienței energetice și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Finanțarea se acordă nerambursabil în sumă de până la 20.000 de lei/instalație/gospodărie, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. În cadrul programului sunt înscriși 26.631 de solicitanți, inclusiv din regiunea București – Ilfov. Cei care nu au fost aprobați vor putea depune dosare de finanțare în cadrul sesiunilor viitoare ale acestui program.

Procedura de instalare a panourilor fotovoltaice este asigurată de către instalatorii validați, în număr de 242 în cadrul acestui program.

Semnarea contracelor cu beneficiarii finai ai programului implică parcurgerea unor etape ce depinde de beneficiari și instalatorii validați, respectiv: obținerea și încărcarea în aplicația informatică a ATR-ului;Sunt invitați să semneze contractele de finanțare generate automat de către aplicația informatică beneficiarii care prezintă un ATR obținut pe numele beneficiarului finanțării, precum și pentru adresa pentru care a fost solicitată finanțare„, a mai transmis AFM pentru B1.ro.

De asemenea, AFM a deruleazăun program asemănător, însă destinat gospodăriilor izolate.

„Administrația Fondului pentru Mediu derulează în prezent și ‘Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice’, denumit generic ‘Sissteme fotovoltaice pentru gospodării izolate’.

În cadrul acestui program se urmărește creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin 2 km față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare s-a desfășurat în perioada 10 aprilie – 31 ianuarie 2020. Până în prezent, au depus proiecte 114 autorități locale, pentru 1.943 de gospodării izolate. Au fost aprobate până în acest moment 52 de cereri de finanțare pentru 832 de gospodării”, a precizat AFM.

Energia verde în România. Ce pondere are în acest moment și care este obiectivul pentru 2030

Treptat, energia verde prinde din ce în ce mai mult teren, spre deosebire de ceaconvențională. Protejarea planetei și costurile mai mici pe termen lung sunt argumentele pro-schimbare.

Energia regenerabilă se referă la forme de energie produse prin intermediul unor procese naturale, precum lumina soarelui, vântul, apele curgătoare. În acest context, vorbim despre cele mai populare: energia solară, energia eoliană și energia apei (hidraulică, a mareelor și energia potențială osmotică). De asemenea, există și energia geotermică și de biomasă.

În acest moment, România se află în graficul Uniunii Europene cu privire la dezvoltarea energiei verzi: „Conform celor mai recente date EUROSTAT, în anul 2018, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în România a fost de 23.87%”, a transmis Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`