Exclusiv // Ce urmărește Putin prin criza de securitate din Republica Moldova. Analistul politic Nicolae Negru: “Moscova nu își va opri încercările de destabilizare. Transformarea RM în Belarus ar fi un cuțit înfipt în spatele Ucrainei”

Exclusiv //  Ce urmărește Putin prin criza de securitate din Republica Moldova. Analistul politic Nicolae Negru: “Moscova nu își va opri încercările de destabilizare. Transformarea RM în Belarus ar fi un cuțit înfipt în spatele Ucrainei
Sursa foto: Hepta

La un an de la invazia rusă din Ucraina s-au înmulțit informațiile potrivit cărora Republica Moldova ar putea deveni următoarea țintă a regimului de la Kremlin. În urmă cu două săptămâni, președintele Maia Sandu a dezvăluit public un plan complex al Moscovei de destabilizare a puterii de la Chișinău. Ea a citat în acest sens atât informații obținute de autoritățile interne, cât și informații de la parteneri, precum Ucraina.

Maia Sandu a dezvăluit atunci că prima parte a planului a avut loc la finalul anului trecut, dar a eșuat. Puterea de la Kremlin miza să se sprijine pe atacuri violente și chiar luări de ostatici. În operațiune ar fi urmat să fie implicate forțe interne asociate cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar și cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, potrivit declarațiilor Maiei Sandu.

Criza de securitate s-a amplificat după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a abrogat un decret din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea conflictului transnistrean respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. De asemenea, puterea de la Kremlin a acuzat Ucraina că pregătește atacuri în Transnistria sub steag fals.

Analist politic din Republica Moldova, despre criza de securitate

În legătură cu aceste evenimente care indică o gravă criză de securitate dincolo de Prut, analistul politic din Republica Moldova, Nicolae Negru, a explicat pentru B1TV.RO că Moscova va încerca, chiar și după terminarea conflictului din Ucraina, să folosească Transnistria în așa fel încât să poată controla puterea politică de la Chișinău:

“Nici dacă se va încheia războiul din Ucraina, criza de securitate din Republica Moldova nu va fi depășită total. Rusia având aici un interes aparte: să obțină o „rezolvare” a problemei transnistrene în așa fel, încât să  transforme Republica Moldova într-un stat dependent de Moscova, un stat în care Tiraspolul (i.e. Moscova) să aibă dreptul de veto în politica internă și externă.

O asemenea „soluție” a conflictului transnistrean poate fi acceptată la Chișinău doar de un guvern pro-rus, trădător, vasal, care nu e cel de azi. Prin urmare, Moscova nu își va opri încercările de destabilizare a Republicii Moldova și de răsturnare a guvernării actuale”.

Potrivit analistului politic, Republica Moldova poate reprezenta o piesă importantă în războiul din Ucraina, având în vedere potențialul trupelor din Transnistria, dar și armamentul de la Cobasna:

“În ecuația războiului din Ucraina, un guvern pro-rus la Chișinău ar însemna transformarea RM în Belarus, ar fi un cuțit înfipt în spatele Ucrainei. Trupele ruse și transnistrene (un potențial de circa 15 mii de soldați) , armele și munițiile în cantități enorme de la depozitul din Cobasna ar putea fi folosite în război. Moscova ar avea și un câștig de imagine în spațiul post-sovietic, pretinzând că, cu excepția Ucrainei, statele vecine nu manifestă „rusofobie”,  nu se tem de Rusia”.

Nicolae Negru a subliniat că securitatea Republicii Moldova va depinde mult de modul în care va lua sfârșit războiul din Ucraina:

„Criza de securitate a celui de-al doilea stat românesc va putea fi depășită doar dacă Rusia va suferi o înfrângere clară și va fi preocupată de propria integritate teritorială sau dacă RM va intra sub umbrela NATO (prin reunirea cu România sau aderând direct)”.

Ucrainenii construiesc „o rețea de fortificații” la frontiera cu Transnistria

Între timp, Armata Ucrainei a început să construiască o rețea de fortificații la frontierea cu Transnistria, susține publicația ucraineană RBC.ua, care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru granița de stat, Andrei Demcenko, transmite Agerpres.

Demcenko a precizat că eforturile din zona de frontieră nu se rezumă la consolidarea controlului, ci este vorba și despre construirea unei rețele de fortificații.

„La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii”, a declarat oficialul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`