EXCLUSIV // Cifre record în 2020. Vești proaste de la Administrația Națională de Meteorologie

EXCLUSIV // Cifre record în 2020. Vești proaste de la Administrația Națională de Meteorologie

Anul 2020 are toate șansele să devină cel mai cald an din istorie. Măsurătorile, analizele la nivel global o demonstrează. Roxana Bojariu, climatolog ANM, a prezentat scenariul în exclusivitate pentru B1.ro.

„Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o fază negativă, nu pozitivă, ca în cazul anului 2016.

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (…) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016″, a dezvăluit Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Este o problemă care devine din ce în ce mai frecventă”

Anomaliile vor continua și în următorii ani, menționează Roxana Bojariu.

„Este o problemă care devine din ce în ce mai frecventă, dar asta nu înseamnă că septembrie anul viitor va fi neapărat mai caldă decât intervalul de referință. Probabilitatea să avem în următorii 30 de ani să zicem, un număr de luni septembrie cu anomalii peste intervalul de referință este din ce în ce mai mare, din cauza încălzirii globale”, a mai precizat expertul ANM pentru B1.ro.