EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre purtatul măștii de protecție: „Din păcate, există 3 categorii de cetățeni”

EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre purtatul măștii de protecție: „Din păcate, există 3 categorii de cetățeni
Sursa Foto: Hepta

Masca de protecție a devenit din ce în ce mai utilizată în România, în contextul pandemic COVID-19. Unii o poartă corespunzător, alții fără efect, aspect punctat de către medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

„Din păcate, sunt 3 categorii de cetățeni. Cei care nupoartă deloc mască de protecție, unii care poartă corect masca și alții, un procent care-și dă silința, dar nu o poartă așa cum trebuie: ori sub bărbie, ori sub nas. De la 1 august, contează foarte mult ca masca să fie purtată și în spațiile deschise. Ori de câte ori nu poți să asiguri distanțarea corespunzătoare în spațiul deschis și intri contact cu alte persoane, e nevoie de purtarea măștii.

Cred că trebuie să vedem cât de corect sunt purtate măștile. Și în spații închise, și deschise. De asemenea, cât de mult se respectă regulile la nivelul agenților comerciali, dacă tot discutăm despre sălile de fitness care s-au închis în Argeș și posibilitatea redeschiderii restaurantelor”, a declarat Adrian Marinescu pentru B1.ro.

În acest moment, în mai bine de jumătate din județele țării este impusă purtarea măștii în spațiile publice deschise, aglomerate. Printre acestea, piețe, faleze, manifestații publice etc.

Dr. Virgil Musta: „Nu avem cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic”

Este cunoscut faptul că noul coronavirus accelerează diagnosticele deja prezente, fenomen ce conduce la deces. Un număr destul de mic al celor care mor cu COVID-19 figurează în evidența medicilor „fără comorbidități”. Doctorul Virgil Musta a dezvăluit cifrele și a subliniat importanța prevenției.

„Noi nu avem (n.r. – românii) cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic. Dacă s-ar întâmpla o dată pe an de exemplu, să efectuăm controale, s-ar descoperi din timp anumite afecțiuni.

Statistica arată în felul următor: Din 100 de pacienți, COVID-19 evoluează cu forme ușoare și medii, iar la 20 se dezvoltă cu forme grave. Dintre cei 20, 5-6% decedează, iar 93-95% sunt oameni cu comorbidități și restul, fără comorbidități”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1.ro.

Ultima oră
19:17 - Alexandru Rafila, întrebat dacă are „curaj” să își vaccineze copilul: Știe discuțiile legate de utilitatea vaccinării. E pregătit și chiar mă întreabă când îl vaccinez
19:00 - Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom ajunge la 25.000 sau 28.000 de cazuri pe zi / Este aproape imposibil să nu te infectezi cu tulpina Omicron
18:43 - O fată de 13 ani a fost rănită de un recipient cu lichid inflamabil aprins, în județul Argeș. Recipientul ar fi fost aruncat dintr-o mașină
18:26 - SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei
18:02 - 11.743 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 1.312 au venit pentru prima doză
17:48 - Incendiu violent în Covasna: 5 case au ars complet și alte 3 au rămas fără acoperiș. Au fost evacuate 19 persoane, printre care și doi copii
17:31 - Violențe la protestul anti-restricții de la Bruxelles. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)
17:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)
17:07 - Ninsorile abundente au provocat un adevărat haos în Turcia: Mai multe persoane au murit sau au fost rănite în accidente rutiere. Numeroase localități au rămas izolate (VIDEO)
16:42 - Adrian Criț (STB): Mai mulți conducători de troleibuz s-au întors tremurând la depou. Au fost presați de liderii sindicali să iasă de pe traseu. Cineva va răspunde în fața legii