EXCLUSIV // Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: „Cu siguranță nu se va renunța la purtatul măștii în vară, în spațiile deschise”

EXCLUSIV // Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: „Cu siguranță nu se va renunța la purtatul măștii în vară, în spațiile deschise

Declarația medicului Adrian Streinu Cercel cu privire la menținerea obligativității purtării măștii până în anul 2023 în România a stârnit un val de controverse. Pe termen scurt cel puțin, în ciuda startului campaniei de vaccinare, experții în sănătate cred că restricțiile se vor menține și în vara anului în curs.

Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, crede că în vara lui 2021, masca va fi în continuare obligatorie, inclusiv în spațiile deschise.

„Nu, cu siguranță (n.r. – nu se va renunța la mască în spațiile deschise), pentru că nu văd contextul epidemiologic care să permită o asemenea schimbare de măsuri”, a declarat Emilian Popovici pentru B1.ro.

„Că vom renunța la mască în 2022 sau în 2023, depinde de felul în care oamenii vor accepta vaccinarea. Cu cât vor fi mai mulți, cu atât mai rapid vom atinge mai repede acea imunitate colectivă care la un moment dat, mai mult ca sigur ne va elibera de purtatul măștii”, a mai punctat medicul.

Dr. Emilian Popovici: „Dacă noua tulpină din Marea Britanie va înlocui variantele precedente, nici pe departe nu putem să vorbim despre o relaxare de măsuri”

Deși cifrele raportate în ultimele săptămâni de autorități indică un număr mai mic de infectări, secțiile ATI sunt în continuare pline. Emilian Popovici crede că pentru vară, contextul epidemiologic va fi puternic influențat de noua tulpină de SARS-COV-2 din Marea Britanie.

„Aici (n.r. – în stabilirea contextului epidemiologic)intervin mai mulți factori. Într-adevăr, s-a raportat un număr mai mic al numărului de infecții, dar și numărul de testări a fost, să spunem, mai variabil (n.r. – în ultimele săptămâni).

De asemenea, trebuie să vedem în perioada următoare ce se va întâmpla cu această nouă tulpină, din Marea Britanie, cu transmisibilitate mai mare. Trebuie să observăm dacă această variantă va înlocui variantele precedente și în alte zone decât în Marea Britanie. Dacă acest lucru se va întâmpla, nici pe departe nu putem să vorbim despre o relaxare de măsuri, pentru că în momentul în care te confrunți cu o variantă de virus mai transmisibilă, e clar că nu poți să scazi nivelul măsurilor”, a mai transmis Emilian Popovici pentru B1.ro.

Medicul infecționist Adrian Marinescu se așteaptă ca din toamnă să se renunțe eventual la purtatul măștii în spațiile publice din aer liber.

Declarația controversată a medicului Adrian Streinu Cercel

Duminică, 17 ianuarie, după ce i-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19, Adrian Streinu-Cercel a declarat că masca va rămâne în continuare obligatorie încă 2 ani pe lângă cel în curs. Afirmațiile sale au revoltat internauții, care au lansat ample dezbateri.

„Teoretic, după a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat medicul.

În timpul pandemiei, medicul Streinu-Cercel a avut mai multe inițiative controversate. În luna aprilie a propus Guvernului izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani, pe o perioadă de 3 luni și a cerut chiar despărțirea bătrânilor de familiille lor.

Ultima oră
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, precum cele la care am asistat / Menținerea unității partidului e esențială
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări
09:38 - Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la Congresul PNL. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot
09:16 - Gina Pistol a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre divorţul care a marcat-o