EXCLUSIV // Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: „Cu siguranță nu se va renunța la purtatul măștii în vară, în spațiile deschise”

EXCLUSIV // Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: „Cu siguranță nu se va renunța la purtatul măștii în vară, în spațiile deschise

Declarația medicului Adrian Streinu Cercel cu privire la menținerea obligativității purtării măștii până în anul 2023 în România a stârnit un val de controverse. Pe termen scurt cel puțin, în ciuda startului campaniei de vaccinare, experții în sănătate cred că restricțiile se vor menține și în vara anului în curs.

Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, crede că în vara lui 2021, masca va fi în continuare obligatorie, inclusiv în spațiile deschise.

„Nu, cu siguranță (n.r. – nu se va renunța la mască în spațiile deschise), pentru că nu văd contextul epidemiologic care să permită o asemenea schimbare de măsuri”, a declarat Emilian Popovici pentru B1.ro.

„Că vom renunța la mască în 2022 sau în 2023, depinde de felul în care oamenii vor accepta vaccinarea. Cu cât vor fi mai mulți, cu atât mai rapid vom atinge mai repede acea imunitate colectivă care la un moment dat, mai mult ca sigur ne va elibera de purtatul măștii”, a mai punctat medicul.

Dr. Emilian Popovici: „Dacă noua tulpină din Marea Britanie va înlocui variantele precedente, nici pe departe nu putem să vorbim despre o relaxare de măsuri”

Deși cifrele raportate în ultimele săptămâni de autorități indică un număr mai mic de infectări, secțiile ATI sunt în continuare pline. Emilian Popovici crede că pentru vară, contextul epidemiologic va fi puternic influențat de noua tulpină de SARS-COV-2 din Marea Britanie.

„Aici (n.r. – în stabilirea contextului epidemiologic)intervin mai mulți factori. Într-adevăr, s-a raportat un număr mai mic al numărului de infecții, dar și numărul de testări a fost, să spunem, mai variabil (n.r. – în ultimele săptămâni).

De asemenea, trebuie să vedem în perioada următoare ce se va întâmpla cu această nouă tulpină, din Marea Britanie, cu transmisibilitate mai mare. Trebuie să observăm dacă această variantă va înlocui variantele precedente și în alte zone decât în Marea Britanie. Dacă acest lucru se va întâmpla, nici pe departe nu putem să vorbim despre o relaxare de măsuri, pentru că în momentul în care te confrunți cu o variantă de virus mai transmisibilă, e clar că nu poți să scazi nivelul măsurilor”, a mai transmis Emilian Popovici pentru B1.ro.

Medicul infecționist Adrian Marinescu se așteaptă ca din toamnă să se renunțe eventual la purtatul măștii în spațiile publice din aer liber.

Declarația controversată a medicului Adrian Streinu Cercel

Duminică, 17 ianuarie, după ce i-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19, Adrian Streinu-Cercel a declarat că masca va rămâne în continuare obligatorie încă 2 ani pe lângă cel în curs. Afirmațiile sale au revoltat internauții, care au lansat ample dezbateri.

„Teoretic, după a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat medicul.

În timpul pandemiei, medicul Streinu-Cercel a avut mai multe inițiative controversate. În luna aprilie a propus Guvernului izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani, pe o perioadă de 3 luni și a cerut chiar despărțirea bătrânilor de familiille lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe