EXCLUSIV // Dr. Virgil Musta: „Era o perioadă în care la o persoană depistată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați”

EXCLUSIV // Dr. Virgil Musta: „Era o perioadă în care la o persoană depistată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați
Foto: Facebook

Medicul Virgil Musta a semnalat în repetate rânduri problemele secției de terapie intensivă (ATI) de la Timișoara. De asemenea, acesta a amintit și necesitatea măsurilor de prevenție, în contextul în care la începutul pandemiei, numărul real de purtători ai virusului era semnificativ mai mare față de cel depistat, în urma testelor.

„Suntem pe o pantă ascendentă a acestei pandemii și cifrele vor crește dacă nu se iau măsurile foarte riguros de prevenție, adică respectarea celor 3 reguli de bază. Altfel, nu vom puteaopri creșterea exponențială a acestor cifre.

Statistic, în baza unui studiu efectuat în urmă cu câteva luni, într-o perioadăîn care se efectuau mai puține teste,la o persoană diagnosticată pozitiv, erau alți10 purtători ai virusului, nediagnosticați.

Discuția se purta când aveam 300-400 de cazuri depistate, la începutul pandemiei.Acest lucru depinde foarte mult de numărul de teste care se efectuează în comunitate și de persoanele cărora li se fac. Sunt situații în care li se fac celor care au simptomatologie sau cu screening în masă”, a declarat dr. Virgil Musta pentru B1.ro.

Dr. Virgil Musta: „Este bine să se diagnosticheze cât mai multe persoane”

Potrivit unui studiu din India, 70% dintre asimptomatici nu transmit virusul, iar un alt studiu, din Marea Britanie, spune că 80% dintre cei depistați cu COVID-19 sunt asimptomatici. Medicul Virgil Musta a subliniat faptul că problema asimptomaticilor este o chestiune care îngreunează destul de mult lupta medicilor cu noul coronavirus, cu atât mai mult în contextul în care se apropie venirea sezonului rece.

„Asimptomaticii sunt greu de diagnosticat și atunci este bine să se diagnosticheze cât mai multe persoane, pentru a le izola, pentru că ele sunt posibili vectori de transmitere ai bolii”, a mai declarat medicul pentru B1.ro.

Ultima oră
20:23 - Cinci persoane au ajuns la spital după un accident între un autoturism și un TIR, în județul Cluj. Un bărbat a fost rănit grav
20:07 - Legendarul Frank Williams, fondatorul echipei de Formula 1 Williams Racing, a murit la 79 de ani
20:00 - Referendum rezolvă disputa: elvețienii acceptă certificatul pandemic
19:39 - Nicolae Ciucă: Hanuca ne amintește că speranța și credința ne fac mai puternici. Apreciez și susțin valorile spirituale ale poporului evreu, solidaritatea, întâlnirea dintre religii și culturi, dialogul și respectul (VIDEO)
19:20 - Klaus Iohannis: Comunitatea evreiască din România, un contributor important la binele comun. Reiterez angajamentul Statului nostru în ceea ce privește prevenirea și combaterea antisemitismului
19:10 - Adrian Chesnoiu: Inclusiv pe pestă porcină africană vom veni cu un set de măsuri care măcar în al 12-lea ceas să dea încredere industriei de creștere a porcului din România că încă mai putem produce (VIDEO)
18:47 - Adrian Chesnoiu: Povestea cu „Doi și-un sfert”, o aberație. N-am lucrat nici o secundă acolo, aveam 16 ani când s-a desființat. Am lucrat la DGIPI în cadrul MAI (VIDEO)
18:30 - Adrian Chesnoiu: Politica Agricolă Comună vine cu restricții și condiționalități care vor crea și mai multe decalaje. E datoria noastră să convingem Bruxelles-ul, la prima posibilitate de renegociere a PNRR, să le aibă în vedere (VIDEO)
18:13 - Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: Agricultura nu există în PNRR / Poate acum a fost primul guvern de coaliție când Agricultura a fost pusă în primele 5 domenii ca importanță de PSD / N-o mă auziți vorbind de greaua moștenire (VIDEO)
17:58 - Suporterii pot asista la întreaga partidă dintre Universitatea Craiova și FCSB, chiar dacă se termină după ora 21: „Să păstreze obligatoriu biletul la meci până în momentul în care ajung acasă”