EXCLUSIV // Dr. Virgil Musta: „Era o perioadă în care la o persoană depistată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați”

EXCLUSIV // Dr. Virgil Musta: „Era o perioadă în care la o persoană depistată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați
Foto: Facebook

Medicul Virgil Musta a semnalat în repetate rânduri problemele secției de terapie intensivă (ATI) de la Timișoara. De asemenea, acesta a amintit și necesitatea măsurilor de prevenție, în contextul în care la începutul pandemiei, numărul real de purtători ai virusului era semnificativ mai mare față de cel depistat, în urma testelor.

„Suntem pe o pantă ascendentă a acestei pandemii și cifrele vor crește dacă nu se iau măsurile foarte riguros de prevenție, adică respectarea celor 3 reguli de bază. Altfel, nu vom puteaopri creșterea exponențială a acestor cifre.

Statistic, în baza unui studiu efectuat în urmă cu câteva luni, într-o perioadăîn care se efectuau mai puține teste,la o persoană diagnosticată pozitiv, erau alți10 purtători ai virusului, nediagnosticați.

Discuția se purta când aveam 300-400 de cazuri depistate, la începutul pandemiei.Acest lucru depinde foarte mult de numărul de teste care se efectuează în comunitate și de persoanele cărora li se fac. Sunt situații în care li se fac celor care au simptomatologie sau cu screening în masă”, a declarat dr. Virgil Musta pentru B1.ro.

Dr. Virgil Musta: „Este bine să se diagnosticheze cât mai multe persoane”

Potrivit unui studiu din India, 70% dintre asimptomatici nu transmit virusul, iar un alt studiu, din Marea Britanie, spune că 80% dintre cei depistați cu COVID-19 sunt asimptomatici. Medicul Virgil Musta a subliniat faptul că problema asimptomaticilor este o chestiune care îngreunează destul de mult lupta medicilor cu noul coronavirus, cu atât mai mult în contextul în care se apropie venirea sezonului rece.

„Asimptomaticii sunt greu de diagnosticat și atunci este bine să se diagnosticheze cât mai multe persoane, pentru a le izola, pentru că ele sunt posibili vectori de transmitere ai bolii”, a mai declarat medicul pentru B1.ro.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“