EXCLUSIV // Emilian Popovici, epidemiolog: „Să testezi mult și să faci anchete pe tot ceea ce găsești pozitiv. Aici este ‘secretul’ problemei”

EXCLUSIV // Emilian Popovici, epidemiolog: „Să testezi mult și să faci anchete pe tot ceea ce găsești pozitiv. Aici este 'secretul' problemei

Din ce în ce mai multe state europene impun noi restricții pentru a preveni răspândirea SARS-COV-2. Și în România, la nivel regional au început să se ia noi măsuri, pe fondul trendului ascendent al numărului de infectări. Pentru că perspectivele indică o continuare în această direcție, pe fondul aproprierii sezonului de gripă, testarea în masă joacă un rol esențial, în opinia lui Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. 

„Cu cât testezi mai mult, cu atât știi mai bine care este situația și poți lua măsuri. Aici este ‘secretul’ problemei. Să testezi mult și să faci anchete pe tot ceea ce găsești pozitiv. Și atunci, blochezi la maxim pe cât de mult posibil răspândirea infecției. 

Se impune testarea în masă. Acum se fac multe mai multe teste decât înainte. Dacă ne uităm în urmă cu câteva luni, destul de multe ce-i drept, observăm că se erau 3.000 de teste pe zi. Acum suntem la 25.000. Nici aceste capacități nu se pot face peste noapte, fiecare țară a fost prinsă într-o situație mai bună sau mai puțin bună”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici pentru B1.ro

 

Emilian Popovici, epidemiolog: „Simptomatologia COVID-19 și gripa de sezon, identică”

 

Simptomele pentru gripa de sezon și COVID-19 se aseamănă foarte mult, menționează specialistul. În aceste condiții, pentru a reduce pe cât de mult posibil riscul de transmitere al virusului, atât cetățenii, cât și autoritățile trebuie să aibă inițiativa. 

„Vine sezonul rece, virusurile gripale, va trebui să facem diferența dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Cum o putem face? Simptomatologia este identică, cel puțin în primă fază. Nici măcar absența gustului și a mirosului nu sunt extrem de relevante, pentru că se regăsește la doar 40% din cazurile cu COVID. Și atunci, ca să le testăm, ce să facem?! Testare. Trebuie să sărim și peste acel obicei de a amâna apelarea la un specialist, din convingerea că e ceva ce trece rapid.

Ca să poți testa, trebuie să ai o capacitate de testare corespunzătoare. Nu vin vremuri ușoare, dar nici apocalipsa, e clar. Dar trebuie să ne așteptăm la acest al 3-lea eveniment, la venirea sezonului rece, pe care nu-l putem evita”, a mai punctat Emilian Popovici pentru B1.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe