EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință

EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință
foto: Pixabay

Pare greu de crezut, dar gazele eliminate de animalele domestice favorizează fenomenul încălzirii globale. Printre cele care elimină acest „combustibil” în cantități semnificative se numără bovinele, esențiale pentru industria alimentară.

Metanul este substanța care are efect negativ asupra stratului de ozon. Această problemă este cel mai des abordată de oamenii de știință dinStatele Unite ale Americii, unde cererea de produse de tip fast-food precum burgeri și băuturi populare precum milkshake-ul sunt consumate în cantități uriașe. Astfel, implicit, numărul de cirezi este directproporțional cu cererea.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a vorbit pe marginea acestui subiect în exclusivitate pentru B1.ro.

„Există o parte de emisii cu efect de seră, din sectorul de creștere a animalelor și aici ne referim în special la emisiile de metan.Cele mai multe emisii vin din sectorul de generare a energiei și de transport”, a declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Cum se încearcă încetinirea fenomenului încălzirii globale

Cauzele care favorizează fenomenul încălzirii globale sunt multiple, iar efectele pot fi încetinite printr-o strategie pe termen lung, explică climatologul ANM.

„Se va menține în continuare (n.r. – trendul de încălzire). S-a materializat un efort comun în urmă cu câțiva ani, printr-un acordcare prevede reducerea emisiilor la nivel global, astfel încât să limităm creșterea temperaturii medii anuale, cu 1,5 grade Celsius, până la finalul acestui secol, ca să nu accelerăm și mai mult încălzirea globală.

Noi putem să încetinim această încălzire globală, pentru a avea timp să ne adaptăm, să facem transformările necesare în viața noastră de zi cu zi, în toate sectoarele economice, astfel încât societatea să poată face pasul cu schimbarea.

Altfel, am putea să asistăm la o încălzire mult amplificată, cu modificări atât de mari, astfel încât societatea noastră să nu mai poată să țină pasul”, a precizat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)