EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință

EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință
foto: Pixabay

Pare greu de crezut, dar gazele eliminate de animalele domestice favorizează fenomenul încălzirii globale. Printre cele care elimină acest „combustibil” în cantități semnificative se numără bovinele, esențiale pentru industria alimentară.

Metanul este substanța care are efect negativ asupra stratului de ozon. Această problemă este cel mai des abordată de oamenii de știință dinStatele Unite ale Americii, unde cererea de produse de tip fast-food precum burgeri și băuturi populare precum milkshake-ul sunt consumate în cantități uriașe. Astfel, implicit, numărul de cirezi este directproporțional cu cererea.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a vorbit pe marginea acestui subiect în exclusivitate pentru B1.ro.

„Există o parte de emisii cu efect de seră, din sectorul de creștere a animalelor și aici ne referim în special la emisiile de metan.Cele mai multe emisii vin din sectorul de generare a energiei și de transport”, a declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Cum se încearcă încetinirea fenomenului încălzirii globale

Cauzele care favorizează fenomenul încălzirii globale sunt multiple, iar efectele pot fi încetinite printr-o strategie pe termen lung, explică climatologul ANM.

„Se va menține în continuare (n.r. – trendul de încălzire). S-a materializat un efort comun în urmă cu câțiva ani, printr-un acordcare prevede reducerea emisiilor la nivel global, astfel încât să limităm creșterea temperaturii medii anuale, cu 1,5 grade Celsius, până la finalul acestui secol, ca să nu accelerăm și mai mult încălzirea globală.

Noi putem să încetinim această încălzire globală, pentru a avea timp să ne adaptăm, să facem transformările necesare în viața noastră de zi cu zi, în toate sectoarele economice, astfel încât societatea să poată face pasul cu schimbarea.

Altfel, am putea să asistăm la o încălzire mult amplificată, cu modificări atât de mari, astfel încât societatea noastră să nu mai poată să țină pasul”, a precizat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Ultima oră
20:55 - Poliţia Română anunță că are circa 3.000 de dispozitive cu care poate verifica certificatele verzi
20:31 - Înregistrări din ședința în care echipa lui Dan Barna pregătește strategia pentru turul 2 cu Dacian Cioloș: „E caft pe bune” / „O să facem un call center cu vedete”
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane