EXCLUSIV // Grecia și Turcia, la un pas de conflict în Mediterana. Analistul Ștefan Popescu: „NATO este paralizată acum pe flancul de sud-est” / „Turcia riscă să fie marginalizată, aspect exploatat de Rusia”

EXCLUSIV // Grecia și Turcia, la un pas de conflict în Mediterana. Analistul Ștefan Popescu: NATO este paralizată acum pe flancul de sud-est / Turcia riscă să fie marginalizată, aspect exploatat de Rusia
sursa foto: hepta/ Abaca Press / ABACA

EXCLUSIV // Turcia și Grecia sunt angajate de mai multe săptămâni într-o dispută teritorială pentru resursele naturale din Marea Mediterană și pentru controlul asupra perimetrelor de explorare. Tensiunile dintre Ankara și Atena au loc în contextul în care importante zăcăminte de gaz au fost descoperite în estul Mării Mediterane amplificând competiția și tensiunile deja existente între cele două state de disputarea unor zone maritime.

În urmă cu două săptămâni, o navă greacă şi o navă militară turcă au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia ar fi mobilizat nave de război. Ankara ar fi desfăşurat, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea comunității internaționale. Aceste incidente s-au petrecut în contextul în care tensiunile dintre cele două state s-au amplificat pe fondul activității turce de explorare în zonele disputate. Tot mai multe voci iau în calcul izbucnirea unui conflict armat între cele duouă țări.

Analistul de politică externă Ștefan Popescu:Organizația Tratatului Nord-Atlantic este paralizată în Mediterana orientală, pe flancul de sud-est

Acest scenariu este respins de către analistul de politică externă Ștefan Popescu. Acesta a precizat pentru B1.RO că tensiunile nu vor evolua către un război, în ciuda discursurilor publice agresive:

“Situația dintre Grecia și Turcia nu va evolua spre un conflict militar, în ciuda demonstrațiilor de forță din partea celor două state și a declarațiilor uneori belicoase. Turcia urmărește să forțeze mâna Greciei pentru a purta negocieri nu numai pe tema redefinirii zonelor economice exclusive dar și a frontierei maritime din Marea Egee care este foarte aproape de țărmul turcesc. Insula Samos, de exemplu, este numai la 2 km distanță de țărmul Turciei iar Ankara a văzut mereu această frontieră că pe o vulnerabilitate strategică ce trebuie corectată atunci când condițiile o vor permite”, a precizat analistul de politică externă Ștefan Popescu.

Potrivit acestuia Turcia riscă în urma acțiunilor sale de forță în regiune să devină un stat marginalizat, situație de pe urma căreia va avea de profitat, așa cum s-a mai întâmplat în urma aventurii Turciei în Siria, fără consultarea aliaților.

“Blocată în Marea Neagră și în Siria de avansul Rusiei, Turcia și-a dezvoltat conceptul de „patria albastră” care are în vedere afirmarea acesteia că putere în Mediterana Orientală, cu atât mai mult cu cât o participare la exploatarea zăcămintelor de gaz descoperite i-ar permite să își reducă puternica dependență energetică față de Rusia. Însă, dacă ne uităm la o harta a regiunii, cu actori precum Israel, Egipt, Franța, Rusia, Ankara nu are prea multe șanse de a-și materializa obiectivul. Riscul este marginalizarea diplomatică și strategică, aspect care va fi exploatat de Rusia, așa cum s-a întâmplat și în urmă acțiunii solitare a Turciei, fără consultarea aliaților, pe teatrul de lupta sirian”, a mai precizat analistul de politică externă pentru B1.RO.

În ceea ce privește implicațiile tensiunilor pentru Organizația Tratatului Nord-Atlantic, aceasta este paralizată în Mediterana de est:

“Cert este că Organizația Tratatului Nord-Atlantic este paralizată în Mediterana orientală, pe flancul de sud-est . Nu mai putem vorbi de solidaritate și alianța între Grecia și Turcia dar și între Franța și Turcia, Parisul angajându-se puternic de partea Atenei, inclusiv prin semnarea unui parteneriat strategic, trimiterea de nave și aeronave în regiune și deschiderea unei baze navale lângă Limassol, în Cipru”, a subliniat analistul de politică Externă Ștefan Popescu.

Amplificarea conflictului dintre Grecia și Turcia

Guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo. În schimb, elenii susțin că regiunea respectivă aparține Zonei Economice Exclusive a Greciei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, insula se află la 2 kilometri de largul coastelor turcești.

Însoţit de cinci nave militare, vasul turc Oruc Reis a desfăşurat o activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Ca răspuns, ambele state au efectuat exerciții militare în zonă. De partea Greciei cea mai vocală poziție a avut-o Franța care a trimis în contextul exercițiilor militare și trei avioane de vânătoare Rafale și o fregată în Mediterana de Est.

Săptămâna trecută, ministerul turc al Apărării a anunţat organizarea unor „exerciţii militare de tranziţie” cu „nave turce şi aliate” într-o zonă disputată, la sud de Insula Creta. Atena a emis tot luni o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuării unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Totodată, Ankara a acuzat Atena că „militarizează” insula Kastelorizo, unde, conform presei turce, au fost aduși militari eleni.

Ultima oră
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)