EXCLUSIV // Mesaje dure din Poliție, după ce 4 agenți au fost bătuți de o femeie: „Trebuie dați afară, iar școlile de poliție militarizate!”. În total, 9 victime

EXCLUSIV // Mesaje dure din Poliție, după ce 4 agenți au fost bătuți de o femeie: „Trebuie dați afară, iar școlile de poliție militarizate!. În total, 9 victime

Nu mai puțin de 9 persoane au fostă bătute în seara de 11 septembrie, într-un bar din Constanța. Autorul măcelului, desprins parcă din „Cascadorii Râsului”,a fost o femeie în vârstă de doar 22 de ani.

Printre cei bătuți de tânără se numără 4 polițiști, 3 bodyguarziși alți doi clienți ai barului. Femeia a fost arestată preventiv, în urma unor scene caracterizate prindirecte și croșee, zgârieturi, pahare aruncate și lovituri sub centură.

În contextul în care se discută din ce în ce mai mult despre clanurile interlope, cazul de la Constanța aduce un puternic prejudiciu de imagine Poliției Române. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, șef de laborator timp de 26 de ani la Poliția Capitalei și Ionel Babuș, președinte al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, fost director în cadrul Direcției de Control Intern al MAI, critică dur modul de gestionare al conflictului din partea polițiștilor.

Ionel Babuș: „Pregătirea polițiștilor este precară”

În urma umilinței suferite de Poliție, Ionel Babuș crede că sancțiunile pentru agenții implicați în evenimentul din Constanța ar trebui să fie radicale.

„Pregătirea polițiștilor este precară, despre asta este vorba. Acei polițiști ar fi trebuit să fie dați afară în secunda 2, fără nicio discuție.

Noi trebuie să militarizăm școlile de poliție. Trebuie să fie armată, armată, armată. Și abia atunci vor scoate cadre care vor putea să apere cetățeanul, care se va putea simți protejat. Până în anii ’90 era armată. S-a făcut o democrație prost înțeleasă – dacă vrea să învețe, învață, dacă nu, nu. S-au obișnuit că dacă intră toți, ies toți polițiști. Ar trebui să iasă doar 20 din 50 mai bine, dar buni, pentru ca cetățeanul să se simtă apărat”, a declarat Babuș pentru B1.ro.

Ionel Babuș: „Pe tinerele din Poliție le bate vântul”

Polițiștii din România, în mare parte, sunt nepregătiți pentru situațiile mai dure, spune Babuș.

„Pe tinerele care intră în Poliție le bate vântul. Când vine iarna, trebuie să le legi de stâlp. Trebuie să mai și ai grijă de ea. Cât despre bărbați, înainte, știai una și bună, cătrebuie să aibă peste 1,75, să fie atlet, să impună respect și prin educație, și prin prezența fizică”, a mai declarat oficialul organizației sindicale pentru B1.ro.

„Cetățeanul român, apărat doar în proporție de 40% de Poliție”

În baza pregătirii polițiștilor, cetățenii sunt apărați în proporție de doar 40%, cu indulgență, crede Ionel Babuș.

„Acum îi auzi că vor să fie șefi, nu că vor să muncească. Din punctul meu de vedere, cetățeanul este apărat într-un procent de 40%, cu indulgență, având în vedere pregătirea pe care o are. Poliția Română încă se bazează cu acei puțini oameni cu experiență. Când o să plece și aceia la pensie, va fi dezastru. Pe un polițist nu-l pregătești oricum, într-o școală cu anumite rigori, cu jurământul de credință pe care l-a depus. Înainte de orice, polițistul trebuie să respecte legea și apoi, să o aplice, fără abuzuri. Până când nu o să ajungem aici, ‘la revedere!'”, a mai precizat oficialul pentru B1.ro.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Este o femeie care a făcut exerciții de autoapărare”

Psihologul criminalist subliniază și el letargia polițiștilor, determinată de lipsa de pregătire. De asemenea, în opinia acestuia, femeia a acționat cu tact, ceea ce a îngreunat enorm misiunea agenților.

„Este vorba dinamică,rapiditate, școală – femeia asta a făcut exerciții de autoapărare, e pregătită, clar. A dat țintit. Că o fi fost și în zona comportamentelor surescitate, nu neg, dar dacă ai consumat băutură, bate la tine ca la fasole. Eu am avut confruntări, era un meci ușor, adversarul ușor de dezechilibrat. În pleznești în bărbie și nu mai știe de capul lui. Fata asta a știut ce trebuie să facă.

Nu era de tras cu pistolul sau de făcut ceva mai complicat, ci de imobilizat, de un adversar care ți-a aplicat pumni în cap, în testicule și așa mai departe”, a punctat profesorul Butoi pentru B1.ro.