„Există posibilitatea ca acest regim să nu existe mult timp”: Fiul ultimului șah al Iranului salută din exil „revoluția femeilor”

„Există posibilitatea ca acest regim să nu existe mult timp”: Fiul ultimului șah al Iranului salută din exil „revoluția femeilor”
Foto: Hepta - DPA Images / Aristidis Vafeiadakis

Manifestaţiile în curs în Iran reprezintă „o revoluţie a femeilor şi pentru femei”, declară într-un interviu acordat AFP și citat de News.ro fiul defunctului şah al Iranului, Reza Pahlavi.

 „Este, din punctul meu de vedere, prima revoluţie a femeilor şi pentru femei a vremurilor moderne, cu susţinerea soţilor, fiilor, fraţilor şi părinţilor” din Iran, declară Reza Pahlavi, al cărui tată a fost îndepărtat de la putere de Revoluţia islamică, în 1979.

„Ajungi într-un punct, cum spun spaniolii, în care spui basta – ne-am săturat. Cred că majoritatea femeilor iraniene, atunci când văd libertatea pe care o au femeile în alte părţi ale lumii, cer aceleaşi drepturi pentru ele însele”, declară Reza Pahlavi, care trăieşte în exil la Washington.

Pentru a 12-a seară la rând, iranienii din mai multe orașe au ieșit în stradă pentru a protesta față de moartea lui Mahsa Amini.

Șahul Reza consider că societatea iraniană a depăşit perioada „macismului”

Tatăl său, şahul Reza, a interzis purtarea vălului în 1936, într-o iniţiativă de occidentalizare a ţării, inspirată de Turcia vecină. Ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, le-a lăsat pe femei să aleagă dacă să poarte sau nu vălul, o reformă căreia Republica islamică i-a pus capăt când a preluat puterea.

„Femeile pot decide sau nu să poarte vălul. Însă aceasta ar trebui să fie alegerea lor, o alegere liberă şi nu impusă din motive ideologice sau religioase”, declară el.

Reza Pahlavi, împreună cu grupări de opoziție din străinătate, se declară în favoarea unei Adunări Constituante care să redacteze o nouă Constituţie. El nu vrea să restaureze monarhia în Iran, o idee care este puțin susținută în țară.

„Nu este posibil să ai o adevărată democraţie fără o separare clară între biserică şi stat”, subliniază el.

Regimul islamist se poate prăbuși oricând

Reza Pahlavi consideră că regimul poate cădea în orice moment, iar comunitatea internţaională trebuie să se pregătească în acest sens.

„Acum ne aflăm într-un moment-cheie, iar comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă de ce nu mai putem să rămânem în statu-quo.

Trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca acest regim să nu existe mult timp. Iar când spun mult timp, poate însemna câteva luni sau săptămâni, iar atunci trebuie să ne gândim la alternativă”

El susține condamnările comunităţii internaţionale ale reprimării din Iran şi citează în mod special Germania şi Canada, şi îndeamnă la creşterea presiunilor asupra Teheranului prin expulzarea diplomaţilor şi blocarea averilor.

„Este important să oferim mai mult decât un sprijin moral. Este nevoie de măsuri care să aibă un impact”, declară el.

Reza Pahlavi se declară îngrijorat de o eventuală revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian, care ar permite Iranului să-şi vândă petrolul pe pieţele mondiale.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)
14:59 - Dani Mocanu a făcut ravagii pe TikTok. Manelistul s-a filmat în timp ce își distrugea bolidul în valoare de 200.000 de euro
14:58 - Sirenele se aud iar la Kiev, Rusia a lansat un nou atac cu peste 100 de rachete asupra Ucrainei
14:56 - România nu este Acarul Păun al Europei