Există vreo legătură între aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și unirea cu România?

Există vreo legătură între aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și unirea cu România?
Foto: captura video.

Experții din Republica Moldova au discutat vineri, 17 mai, despre calea europeană a Republicii Moldova. Aceștia au presupus că unirea cu România ar fi o metodă prin care țara vecină poate să acceadă mai rapid la UE.

„Este un eveniment istoric cu adevărat, este speranța cetățenilor Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, e trist că acest eveniment se întâmplă în niște condiții istorice și evenimente în jurul nostru mai triste, dar este ceea ce mi-am dorit și eu sunt optimistă. Pentru mine, integrarea în UE înseamnă unirea cu România și asta este soluția pe care o văd eu pentru unire”, a remarcat Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al femeilor 50/50, în cadrul emisiunii  „Întreabă Ghețu”.

Republica Moldova, într-un proces de transformare

La rândul său, membrul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Baluțel a spus: „Haideți să nu le amestecăm până când. Această decizie este una istorică, pentru că, pe lângă faptul recomandării de a oferi Republicii Moldova statut de candidat pentru aderare, recomandarea Comisiei recunoaște perspectiva stat membru al UE pentru Republica Moldova. Și acest lucru este foarte important. Este un prim document oficial al UE, al Comisiei Europene, unde se recunoaște perspectiva de membru al EU în viitor dacă se trec toți pașii.

Acum, eu sunt destul de optimist în raport cu summitul care vine săptămâna următoare. Este și o presiune politică enormă pe liderii Uniunii Europene de a deschide ușile pentru Republica Moldova și Ucraina în mod special, a ancora aceste țări în comunitatea țărilor din lumea liberă, nu doar UE. Acum, privim mai departe decât o uniune politică și economică, dar privim asupra divizării între lumea liberă și mai puțin liberă. Integrarea europeană este pentru noi un proces de transformare a țării, de implementare a unor standarde mai bune, de creștere a standardelor de viață și suntem foarte optimiști în acest sens”.

Republica Moldova va urma soarta Turciei

Ex-deputata Vitalia Pavlicenco l-a contrazis pe Adrian Baluțel. Potrivit acesteia, Republica Moldova poate adera cel mai rapid la Uniunea Europeană, dacă se unește cu România. În caz contrar, moldovenii vor aștepta mai mult.

„Unirea este calea cea mai scurtă spre atingerea acestui vector. Nimeni nu dorește ca Republica Moldova să aștepte aderarea la UE ca Turcia, 29 de ani. Iar dacă noi vedem chiar și ce spun liderii actuali, am în vederea conducerea, Igor Grosu, de exemplu, care a spus că va fi vreo 10-12 ani, eu cred că pot fi și mai mulți”, a declarat Vitalia Pavlicenco.

Urmăriți B1TV.ro și pe