Exodul din Siria crește nevoia de a crea o zonă-tampon în interiorul țării

Exodul din Siria crește nevoia de a crea o zonă-tampon în interiorul țării
Organizația Națiunilor Unite a avertizat marți că exodul refugiatilor din Siria se accelerează și până la 200.000 de persoane s-ar putea reloca numai în Turcia dacă escaladează și mai mult conflictul,...

Organizația Națiunilor Unite a avertizat marți că exodul refugiatilor din Siria se accelerează și până la 200.000 de persoane s-ar putea reloca numai în Turcia dacă escaladează și mai mult conflictul, astfel crescând presiunile de a crea o zonă-tampon în Siria.

Oficialii turci au vorbit despre ideea unei „zone sigure” care să fie realizată pentru civili, care să se afle sub protecție internațională, în urma intensificării luptelor în cadrul conflictului de 17 luni, relatează Reuters.

Până la 5.000 de refugiați pe zi au trecut granița în Turcia în ultimele două săptămâni, pe când rata la care ajung refugiații la o tabără din nordul Irodaniei s-a dublat, trimițând semnale că s-ar putea ca mișcarea înspre zona aceea, conform agenției pentru refugiați din cadrul ONU.

Deși nu există niciun semn că puterile internaționale, divizate în privința conflictului sirian, ar fi gata să sprijine o astfel de zonă-tampon, așa cum si-ar dori rebelii și organizatiile care oferă ajutor, se așteaptă ca miniștrii de Externe din cadrul Consiliului de Securitate al ONU să discute ideea la o întâlnire care va avea loc joi.

Turcia ar putea, teoretic, să creeze singură o zonă-tampon, dar ezită să facă acest lucru. Țara aceasta oferă deja adăpost pentru 80.000 de refugiați și a avertizat că ar putea să nu aibă spațiu suficient dacă numărul lor trece de 100.000.

„Deja ar putea fi potențial până la 200.000 de refugiați și lucrăm împreună cu guvernul turc pentru a face planurile necesare,” a spus Sybella Wikes, purtătoare de cuvânt pentru Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU (UNHCR).

Turcia se teme că prezența refugiaților care fug de un conflict care are o dimensiune sectariană ar putea înrăutăți propriile sale tensiuni, precum și să scadă resursele.

Turcia va crea până săptămâna viitoare patru noi tabere pentru refugiați, astfel putând să primească, în total, 120.000 de astfel de persoane.

Relațiile dintre Siria și Turcia s-au deteriorat puternic de la începutul revoltei împotriva lui Assad. Siria își acuză vecinul, gazdă a forțelor rebele, că sprijină inflitrarea „teroristă.”