Experții subliniază rolul platformelor de socializare în protestele violente pro-Bolsonaro

Experții subliniază rolul platformelor de socializare în protestele violente pro-Bolsonaro
Experții subliniază rolul platformelor de socializare în protestele violente pro-Bolsonaro, sursă foto: captură YT

Protestul de duminică al susținătorilor fostului președinte de extremă-dreapta a fost organizată mai întâi pe rețelele de mesagerie privată, spun experții.

Protestul susținătorilor lui Bolsonaro a fost organizat mai întâi pe rețelele private de mesagerie, cum ar fi WhatsApp și Telegram

Rolul platformelor de socializare și al aplicațiilor de mesagerie în violențele politice de duminică din Brazilia se află în centrul atenției, după ce experții au evidențiat utilizarea acestora de către susținătorii lui Jair Bolsonaro pentru a pune la îndoială rezultatul alegerilor prezidențiale și pentru a organiza protestele.

Proprietarul Facebook și Instagram, Meta, a declarat că va retrage conținutul care laudă luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale din capitala Braziliei, în contextul în care s-a afirmat că firmele de tehnologie nu au făcut suficient de mult pentru a preveni atacurile sau pentru a înăbuși dezinformarea.

Nina Santos, cercetător postdoctoral la Institutul Național de Știință și Tehnologie în Democrația Digitală din Brazilia, a declarat că protestul susținătorilor lui Bolsonaro a fost organizat mai întâi pe rețelele private de mesagerie, cum ar fi WhatsApp și Telegram, deținute de Meta, înainte de a se muta pe platforme publice pentru o mai mare vizibilitate.

„Există strategii pentru ca această mișcare să fie vizibilă pentru cei care sunt interesați de ea, dar să rămână ascunsă eforturilor generale de monitorizare”, a spus Santos, citând utilizarea expresiei „Festa da Selma” ca un cod pentru a mobiliza protestatarii fără a trezi suspiciuni.

Protestul pro-Bolsonaro a fost nereușit – și, deocamdată, l-a făcut mai puternic pe președintele Lula

Meta monitorizează utilizarea lui Festa da Selma, care a apărut online ca o alterare deliberată a cuvântului „selva”, care înseamnă „strigăt de război”, în timp ce „festa” înseamnă petrecere. Protestatarii au fost încurajați online să participe la o „Festa da Selma” în capitala Braziliei.

„Aceste platforme [de socializare] au susținut că au protocoale de urgență pe care să le pună în aplicare în cazuri precum cel care s-a întâmplat [duminică], dar ceea ce am observat a fost că fie [aceste protocoale] nu există, fie nu au fost puse în aplicare.

Pentru că au existat videoclipuri, transmisiuni în direct cu mii de oameni care se uitau, videoclipuri care îndemnau oamenii să iasă în stradă, care au rămas online mai mult de cinci ore”, a declarat Santos.

Meta a precizat că a semnalat Brazilia ca fiind o „locație temporară de risc ridicat” înainte de alegerile prezidențiale, în care Luiz Inácio Lula da Silva l-a detronat pe Bolsonaro, președintele de extremă dreapta, și că a eliminat conținutul care instigă la invadarea Congresului și a palatului prezidențial.

„De asemenea, desemnăm acest eveniment ca fiind un eveniment de violare, ceea ce înseamnă că vom elimina conținutul care susține sau laudă aceste acțiuni. Urmărim în mod activ situația și vom continua să eliminăm conținutul care încalcă politicile noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Cu toate acestea, un alt expert brazilian în social media a declarat că platformele au contribuit la răspândirea tentativelor de discreditare a victoriei lui Lula.

„Social media a jucat un rol fundamental în implementarea acestei narațiuni [de fraudă electorală], convingând oamenii, menținându-i mobilizați și, de asemenea, ca modalitate de organizare a întregii mișcări [bolsonariste]”, a declarat Rose Marie Santini, profesor la Universitatea Federală din Rio de Janeiro și director al centrului de cercetare a social media NetLab.

TikTok și Twitter au fost, de asemenea, contactate pentru comentarii. Problemele de la Twitter, după achiziționarea site-ului de către Elon Musk, l-au lăsat cu un deficit sever de personal în mai multe domenii, inclusiv în cel al moderării.

În noiembrie, s-a raportat că societatea a concediat tot personalul din Brazilia, unde este folosit de aproximativ jumătate dintre adulți.

După alegerile din acea lună, în timp ce susținătorii lui Bolsonaro au început să urmeze manualul stabilit de Donald Trump în 2020 și să pună la îndoială în mod public rezultatele alegerilor, grupurile societății civile braziliene au constatat că nu exista nimeni la Twitter pe care să îl contacteze, potrivit unui raport publicat în Ars Technica.

De asemenea, rețeaua de socializare a concediat majoritatea angajaților săi din domeniul comunicării, adoptând strategia de relații publice a companiei auto a lui Musk, Tesla, și canalizând toate declarațiile prin intermediul contului de Twitter al lui Musk.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo