Explozie la un mare depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit de ruși în 2015: „Nu este vorba despre nicio eroare umană”

Explozie la un mare depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit de ruși în 2015: „Nu este vorba despre nicio eroare umană”
Explozie la un mare depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit de ruși în 2015: „Nu este vorba despre nicio eroare umană”. Sursa Foto: Twitter/@karolcummins

O explozie urmată de un incendiu s-a produs duminică într-un depozit de muniție al companiei „EMKO” aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria, informează Novinite.

Compania îi aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost otrăvit în anul 2015, iar The Kyiv Independent amintește că acesta a furnizat arme Ucrainei după 2014.

Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev

Din fericire nu au fost înregistrate victime după incident, iar zona a fost supravegheată cu o dronă, urmând să rămână izolată timp de 72 de ore pentru inspectarea pagubelelor și pentru depistarea eventualelor pericole, conform agenției de presă bulgare Novinite.

De asemenea, Emilian Gebrev, proprietarul companiei, a declarat pentru postul național de radio din Bulgaria că în depozit se afla muniție veche, care fusese comandată de companii, dar nu fusese plătită și era depozitată acolo.

Nu este vorba despre nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 4:00 s-a auzit o explozie și apoi depozitul a luat foc. Ce era înăuntru nu poate spune nimeni. Este interzis să se intre înăuntru timp de 24 de ore”, a transmis Gebrev.

The Kyiv Independent scrie că firma omului de afaceri Emilian Gebrev din Bulgaria a furnizat arme Ucrainei după 2014.

Otrăvirea lui Emilian Gebrev

Pe 28 aprilie 2015, în timpul unei recepţii la Sofia, Emilian Gebrev a intrat în comă, după ce a fost victima unei otrăviri căreia i-a supravieţuit.

Justiția din Bulgaria a transmis în ianuarie 2020 că a emis un mandat de arestare împotriva a trei cetățeni ruși inculpați pentru otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev și a fiului său, caz bănuit că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skripal, scria AFP.

Parchetul de la Sofia nu a dorit să ofere identitatea suspecţilor şi să menţioneze dacă un agent al Serviciului rus de Informaţii (GRU) citat în dosarul Skripal se numără printre ei: „Punerea sub acuzare a fost pronunţată pentru trei cetăţeni ruşi pentru tentativă de ucidere premeditată”, a transmis Parchetul.

Pe parcursul ultimului deceniu, mai multe explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru fabricarea  armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei.

Urmăriți B1TV.ro și pe