FBI ar fi luat 11 seturi de documente clasificate din reședința lui Donald Trump. Ar fi fost recuperate inclusiv informații despre „Președintele Franței” / Percheziția de luni, o premieră

FBI ar fi luat 11 seturi de documente clasificate din reședința lui Donald Trump. Ar fi fost recuperate inclusiv informații despre „Președintele Franței” / Percheziția de luni, o premieră
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Al Grillo Zuma Press WireService

Un mandat arată că FBI a luat 11 seturi de documente clasificate din reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago în cadrul percheziției efectuate la începutul săptămânii, susține presa americană, potrivit BBC.

FBI ar fi luat 11 seturi de documente clasificate din reședința fostului președinte Donald Trump

Departamentul de Justiție al SUA a solicitat joi unei instanțe să dezvăluie public mandatul de percheziție, o inițiativă neobișnuită într-o anchetă în desfășurare. Deși deocamdată demersul nu s-a concretizat oficial, mai multe publicații americane susțin că ar fi văzut mandatul.

Fostul președinte al SUA neagă că ar fi comis vreo fărădelege și reclamă „o persecuție politică” împotriva sa.

Printre obiectele confiscate de agenții federali, susține Wall Street Journal, se numără 20 de cutii, dosare cu fotografii și o scrisoare de clemență scrisă în numele strategului politic Roger Stone, un îndelungat aliat al lui Donald Trump.

Anchetatorii ar fi recuperat și informații despre „Președintele Franței”, indică documentele invocate de Wall Street Journal, însă este neclar despre ce e vorba.

Lista arată că un număr de documente sunt marcate cu „TS/SCI” – sau informații strict secrete/sensibile compartimentate, un nivel de clasificare destinat informațiilor care ar putea să provoace daune „excepțional de grave” Statelor Unite.

Potrivit presei americane, lista ar cuprinde și patru seturi de „documente top secrete”, trei seturi de „documente secrete” și trei seturi de documente „confidențiale”.

Într-un mesaj postat pe platforma Truth Social, Donald Trump a spus că documentele confiscate erau „declasificate” și stocate în siguranță. În plus, el susține că ar fi fost dispus să le predea de bunăvoie înainte de efectuarea percheziției.

„Puteau să le aibă oricând doreau. Trebuiau doar să le ceară”, a adăugat fostul președinte american.

Agenții FBI au efectuat luni prima percheziție la proprietatea unui fost președinte SUA ca parte dintr-o anchetă penală. Donald Trump și republicanii susțin că a fost vorba despre o mișcare motivată politic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)
18:56 - Teo Trandafir: „Nu îmi place să fiu singură, nu mi se pare amuzant, pentru că nu am cu cine vorbi, cu cine împărți o roșie și o bucată de brânză”. Apreciază și preferă noblețea, caracterul și generozitatea la partenerul ei
18:50 - Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul după discursul premierului Liz Truss
18:43 - Rareș Bogdan, la Strasbourg: Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european
18:24 - David Popovici îi va onora memoria lui Cătălin Hîldan. Gestul făcut de marele campion la înot în ziua în care se împlinesc 22 de ani de la moartea „Unicului Căpitan” (VIDEO)
18:22 - Cu ce probleme se confruntă Antonia. Situația este mai gravă acum decât în adolescență: „Viața merge înainte!”
18:13 - Marian Godină „se gândește” dacă ar putea renunța la traiul de bugetar pentru că ar „putea face mai mult în privat”. A produs indignarea multor români care trăiesc din venituri mult mai mici
18:03 - O mașină de lux furată din Germania a fost găsită la Crăcăoani, în județul Neamț
17:51 - Niculina Stoican a fost sunată de amanta soțului ei. Interpreta de muzică populară a spus tot: „Iubirea de cuplu înseamnă dependență”