FBI cere ajutorul întregii lumi pentru a rezolva o crimă. Descifrează mesajele codificate ale victimei

FBI cere ajutorul întregii lumi pentru a rezolva o crimă. Descifrează mesajele codificate ale victimei
Biroul Federal de Investigaţii, în ceea ce aduce cu crimele în serie, nerezolvate, ale lui Zodiac, cel care a îngrozit zona San Francisco în anii ’70, face un apel public către întreaga lume, pentru a ajuta la...

Biroul Federal de Investigaţii, în ceea ce aduce cu crimele în serie, nerezolvate, ale lui Zodiac, cel care a îngrozit zona San Francisco în anii ’70, face un apel public către întreaga lume, pentru a ajuta la rezolvarea unei crime din 1999.

Pe 30 iunie 1999, poliţiştii din St. Louis, Missouri, au descoperit cadavrul unui bărbat de 41 de ani, pe nume Ricky McCormik, care fusese omorât şi aruncat pe un câmp.Singurele indicii ale omuciderii au fost două bileţele codate, găsite în buzunarele victimei, publicate pe site-ul fbi.gov.

În ciuda eforturilor prelungite ale specialiştilor, ajutaţi de asemenea de Asociaţia Americană a Criptologilor, semnificaţia celor două bileţele a rămas un mister până în ziua de azi, iar criminalul lui Ricky McCormick este încă în libertate.

„Suntem foarte buni în ceea ce facem, dar avem nevoie de ajutor în acest caz”, a spus şeful Unităţii de Criptologie a FBI Dan Olson.

Acest caz este unul din cazurile de top, nerezolvate de poliţişti: „Spărgând codul, putem afla grijile victimei dinainte să moară şi poate să ne ducă la soluţia crimei. Nu orice bileţel criptat ajunge la uşile noastre în aceste circumstanţe”, a adăugat Olson.

Cele 30 de rânduri ale materialului codificat conţine o varietate de litere, numere, însemne şi paranteze. Victima renunţase la şcoală, dar putea să scrie şi să citească, ba chiar se spunea despre el că ar fi o persoană inteligentă. Potrivit membrilor familiei, McCormick a folosit acest tip de scrieri criptate de când era mic, dar nimeni din familie nu putea descifra codurile. Este posibil ca nimeni altcineva să nu le poată descifra, în afară de victimă.

Anchetatorii crimei cred că notiţele au fost scrise cu cel mult trei zile înainte să moară.

De-a lungul anilor, numeroşi experţi în spargerea codurilor au încercat să descifreze scrisul, dar tehnicile tradiţionale nu au dat roade. Criptologii au câteva teorii privind înscrisurile, dar nicio soluţie, până în prezent.

Pentru a rezolva cazul, examinatorii mai au nevoie de indicii, fapt pentru care poliţiştii s-au hotărât să facă publice notiţele în speranţa că cineva ar putea oferi informaţii preţioase.

„ Cineva care priveşte mesajul cu alţi ochi, ar putea veni cu o nouă idee genială”, speră Dan Olson.

Nu se oferă recompensă pentru indicii preţioase, este doar o provcare, şi satisfacţia de a şti că mintea ta strălucită a ajutat la prinderea unui criminal.

„ Chiar dacă mesajul se dovedeşte a fi o listă de cumpărături sau o scrisoare de dragoste, noi tot vrem să ştim cum se rezolvă codul. Este un cod de criptare total necunoscut pentru noi”, a conchis specialistul.

Aruncă o privire pe mesajul lui Ricky McCormick.